Доступність посилання

ТОП новини

Литвин радить Президенту внести нову кандидатуру на керівника НБУ


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що парламент змушений буде виконати будь-яке рішення Конституційного суду стосовно керівництва Національного банку, але переконаний, що Президент для врегулювання ситуації має подати нову кандидатуру на посаду керівника Нацбанку.

Про це спікер заявив під час ефіру на 5-му каналі.

За словами голови ВР, без радикальних змін поновити довіру суспільства до Національного банку і до національної валюти є неможливим. «Але мені надзвичайно шкода, що така професійна людина, як голова Національного банку Володимир Семенович Стельмах став заручником непорозуміння в цьому плані між Президентом, Прем’єр-міністром, Кабінетом міністрів і Верховною Радою України», – сказав Литвин.

Він повідомив, що неодноразово пропонував Президенту направити лист до ВР, в якому б зазначалося, що на початку четвертої сесії парламенту глава держави внесе нову кандидатуру на посаду голови НБУ.

«На превеликий жаль, я не дістав підтримки в цьому плані», – сказав він.
В. Литвин також зауважив, що навіть якщо Конституційний суд ухвалить рішення щодо неконституційності постанови ВР щодо В. Стельмаха, то «суспільство і парламент не заспокояться».

«Зрозуміло, що треба буде знайти рішення насамперед щодо тієї кандидатури, яка буде професійна, яка не буде піддаватися тиску і яка буде проводити ту лінію, яка б забезпечила прозорість і незаангажованість», – сказав голова ВР.

26 січня Верховна Рада скасувала свою постанову від 2004 року про призначення В. Стельмаха на посаду голови Національного банку України.

Президент України Віктор Ющенко прийняв рішення оскаржити в Конституційному суді це рішення ВР.
XS
SM
MD
LG