Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія продовжує спотворювати історію України


«І через 70 років офіційні російські особи не можуть заспокоїтися й продовжують спотворювати яскраво виражені сторінки української історії», заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

Як зазначив речник МЗС Василь Кирилич, якби не було таких лідерів національно-визвольного руху як голова Проводу українських націоналістів Євген Коновалець і головнокомандувач УПА Роман Шухевич, то не було б і незалежної України.

Кирилич наголосив, що ці люди повстали проти тоталітарних режимів, і не важливо: був це гітлерівський чи сталінський режим.


За словами речника МЗС, представники російської влади й далі вважають небезпечними періоди історії, які виразно демонструють розвиток української державності.

Таку реакцію в українському зовнішньополітичному відомстві викликали слова постійного представника Росії в ООН Іллі Рогачова.

За інформацією ЗМІ, вчора на семінарі, присвяченому Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту, в штаб-квартирі ООН він звинуватив владу України й країн Балтії в «героїзації посібників нацистів» та заявив про неприпустимість спроб оголосити героями тих, хто «допомагав нацистам знищувати під час Другої світової війни мирних громадян, у тому числі євреїв».

Напередодні в.о.голови СБУ Валентин Наливайченко заявив, що відомство має намір до кінця року розсекретити й оприлюднити всі архівні документи, які стосуються злочинів радянського тоталітарного режиму періоду 1917-1991 років.

Він також повідомив, що Служба безпеки допитує колишніх співробітників Комітету державної безпеки СРСР щодо обставин знищення головнокомандувача Української повстанської армії у 1942–1950 роках Романа Шухевича.

XS
SM
MD
LG