Доступність посилання

ТОП новини

Чорновола вбили? Чи покарають винних і замовників?


Львів – Уже наступного тижня у Верховній Раді створять тимчасову слідчу комісію з питань розслідування обставин вбивства В’ячеслава Чорновола, яка ознайомиться з напрацюваннями слідчої групи. А днями Президент дасть доручення Генпрокуратурі поставити крапку у справі вбивства лідера НРУ і унеможливити якісь маніпуляції. Про це заявив у Львові народний депутат України Ярослав Кендзьор.

25 березня 1999 року. Загибель В’ячеслава Чорновола шокувала. Не стало відомого українського політика, державного діяча, публіциста і журналіста. Ніхто у Львові з друзів лідера НРУ не вірив, що це було випадкове ДТП, як заявило МВС. Одразу домінувала думка, що Чорновола вбили і усе заздалегідь спланували, а справу намагатимуться, як десятки інших, «поховати».

Версія про вбивство Чорновола навіть не розглядалась

Слідство кваліфікувало пригоду як звичайне ДТП. Версія про замах на життя і вбивство навіть не розглядалась. Кримінальну справу поновили у 2005 році. Ця трагедія викликала значний резонанс в українському суспільстві. Та не більше. Ні правоохоронці, ні Генпрокуратура, ні СБУ не сказали досі правду про те, що ж сталася на п’ятому кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша. Однак, виявилось, що слідчі назбирали таки чимало матеріалів, які вказують на замовний характер вбивства В’ячеслава Чорновола.

За рік до президентських виборів згадали про лідера Руху

За два місяці до 10-ої річниці від дня загибелі В’ячеслава Чорновола, за рік до президентських виборів з’явились нові факти у справі лідера НРУ. Мова йде про замовне і фахово сплановане вбивство.

Минулого тижня народні депутати Ярослав Кендзьор та Іван Стойко заявили, що вони мають у своєму розпорядженні дані від свідків про те, що лідер НРУ В’ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов після зіткнення з вантажівкою на трасі могли вижити. Тобто, коли машини зіштовхнулись, обоє були живі.

Згідно з висновками судмедекспертизи, травми, які призвели до смерті В’ячеслава Чорновола і Євгена Павлова, «характерні при нанесенні кастетом профільною ударною поверхнею».

Третій пасажир, прес-секретар Чорновола Дмитро Пономарчук, залишився живий. Після зіткнення він знепритомнів, але таки бачив, що хтось ззаду розбивав вікно чимось металевим. Втім, подумав, що це був охоронець Генадія Удовенка, який у руках нібито тримав пістолет. Але, як з’ясувалось, це був не він.

Після цієї трагедії Дмитро Пономарчук попав в іншу аварію. Чи не у такий спосіб його попереджали мовчати?..

Тодішній міністр, уже покійний, Кравченко оголосив одну версію про загибель лідера НРУ– нещасний випадок. Свідчення Пономарчука до уваги не брали.

Аварія готувалась фахово

Ярослав Кендзьор зазначив, що є висновки польських і львівських експертів про те, що подушки безпеки «Тойоти Корола» Чорновола не спрацювали, а живлення відімкнули заздалегідь.

Усі докази, які потрапили до рук, засвідчують, що аварія готувалася дуже фахово. Усю дорогу автомобіль, в якому їхав Чорновіл, супроводжував високопосадовець ДАІ. Цю інформацію підтвердила прес-служба Генпрокуратури. До слова, цей чоловік раптово помер після загибелі Чорновола. Похорон у Києві пройшов дуже тихо, як на посадовця такого високого рівня.

Нині слідчі мають великий матеріал, і якщо його проаналізувати, то справа може бути завершена цього року. Однак, за словами Ярослава Кендзьора, нині є зацікавлені люди серед політиків і високих посадовців, які намагаються звести слідство на манівці. Тому депутати звернулись до Президента, щоб глава держави дав доручення Генпрокуророві завершити розслідування справи щодо вбивства Чорновола: «Якщо логічно розслідувати кримінальну справу, то можна здогадуватися про яких людей мова. 1999 рік, рік президентських виборів. В’ячеслав Чорновіл тримав інтригу, йде на вибори чи ні, багато їздив. У команді Кучми тоді аналізували, якщо піде Чорновіл, то не 24% за нього проголосують, а трішки менше, але це б зруйнувало плани, щоб у другий тур потрапили Кучма-Симоненко. Галичани один і другим злом, обрали менше. Треба добре аналізувати середовище Кучми», - зазначив Ярослав Кендзьор.

Чимало друзів та знайомих В’ячеслава Чорновола у Львові кажуть, що при бажанні влади справу вбивства Чорновола давно можна було розкрити, але чи насміляться сьогодні назвати, а тим паче покарати винних і замовників?..

«Ти вирішив, що так, а не інакше потрібно діяти. Віриш у свою дорогу? Іди й не звертай!», – закликав Чорновіл.

Його життєва позиція не подобалась не лише його ворогам, а й соратникам.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG