Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські віряни звернулися до Обами


Дніпропетровські римо-католики просять президента США Барака Обаму допомогти повернути їм костел. Про це вони заявили у відкритому листі до лідера США.

Парафіяни закликали американського президента втрутитися у справу та захистити їх від дій американської компанії, яка є фактичним власником будівлі костелу в центрі міста. Ця фірма зараз подала позов до обласного господарського суду і вимагає від католиків виплатити їй 1,2 мільйона гривень.

Як пояснили вірянам представники американської корпорації, саме в таку суму вони оцінили збитки, нібито завдані діями парафіян: католики проводили акції протесту біля костелу і заважали власникам проводити реконструкцію будівлі.

Дніпропетровські католики називають цей судовий позов цинічним: вони заявляють, що американська фірма стала юридичним власником костелу в результаті незаконної приватизації і має повернути храм у розпорядження релігійної громади.

Щоб привернути увагу влади та громадськості до проблеми навколо костелу, наразі парафіяни почали цілодобові служби Божі просто неба.


«Парафія переносить свою діяльність на вулицю. Служба Божа щоденно буде відправлятися виключно перед костелом, викраденим у парафії», – заявили віруючі.

Католицький костел у Дніпропетровську був побудований в 1887-90 роках на кошти вірян. У 90-ті роки минулого століття будівлю приватизували. Прокуратура Дніпропетровської області та прихожани римо-католицької церкви наполягають на незаконності її продажу.


У 2001 році провадження в справі припинили, але потім її спрямували на новий судовий розгляд.

Американську фірму, що зараз є власником споруди костелу, пов’язують з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

XS
SM
MD
LG