Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії вимагають заборонити комуністичну партію


Чехословаччина - Мешканці Праги на вулицях міста намагаються зупинити радянського танко пляшками із запалювальною сумішшю, 21 серпня 1968 р.
Чехословаччина - Мешканці Праги на вулицях міста намагаються зупинити радянського танко пляшками із запалювальною сумішшю, 21 серпня 1968 р.

Прага – У Чехії активізується рух, скерований на заборону діяльності комуністичної партії. Остання подія звернула особливу увагу громадськості: ініціативний комітет передав урядові Чехії петицію з проханням заборонити діяльність комуністичної партії, під якою поставили свої підписи 57 тисяч чехів. Петиція під назвою «Не хочемо звикати до комуністів», є другим важливим документом, яким чеські політичні й громадські партії та рухи звертають увагу сучасників на злочини комунізму.

Наприкінці минулого року група сенаторів – членів вищої палати чеського Парламенту – підготувала і передала на розгляд законодавців документ, який містить перелік свідчень проти комуністичного режиму. Під останньою петицією проти компартії поставили свої підписи 57 тисяч чехів. У ній, серед іншого зазначено, що до шкільних підручників потрібно внести розділ про те, яких злочинів допустився режим – від розкуркулювання і розстрілів інакомислячих до запровадження цензури і примусового спотворення історії.
Чеські комуністи, звичайно, виступили проти такої петиції. Речник центрального комітету компартії Чехії Вєра Карасова зазначає: «Коли прочитати петицію, то там по суті немає жодного зауваження, яке б щось компартії докоряло чи ставило компартію поза законом. Цікаво те, що близько 60 тисяч підписів зробили в країні таку велику медіальну бульбашку, тоді як є інші петиції, наприклад, проти встановлення (американського) радару, під якою є 160 тисяч підписів, то цієї петиції наш уряд не бачить і нею не займається».
«Головне завдання – донести правду до сучасників»
Відомий чеський письменник і дисидент Ïржі Странскі належить до тих, хто підтримує петицію. Він частий гість у гімназіях, де, за його словами, кожного разу відчуває великий інтерес молоді до історії. Головне завдання сьогодні, каже він, донести правду до сучасників:
«Ми, як народ, і до сьогодні не змогли впорядкувати свою історію. Причина в тому, що комунізм в Чехословаччині протягом 42 років здеформував не одне, а три покоління. У своїй свідомості ми так і не відповіли на запитання, що стосуються комуністичного режиму, страху перед ним, перед справами, які комуністи тримали у своїх руках. Тому й маємо погане сумління відносно минулого, через те й не можемо захищатись від нього. Нинішній певний наступ лівих, сказав би навіть – певна зухвалість деяких комуністів, відчутна особливо протягом останніх років, якраз і свідчить, що люди не навчились захищатись від минулого», – наголошує Ïржі Странскі.
«Абетка комуністичних злочинів»
Сьогодні в Чехії протистояти лівим силам непросто, чеська компартія є третьою найсильнішою політичною силою в країні й представлена в Парламенті.
Окремі комуністи домагаються, наприклад, знову вписати до шкільних підручників імена комуністичних лідерів, щоб говорити про звитяжні, за їхнім твердженням, сторінки історії минулого режиму. На противагу цьому громадські канали чеського радіо запровадили від початку року спеціальну програму – «Абетка комуністичних злочинів». В ній конкретні люди свідчать про злочини режиму, що їх пережили самі і залишають сучасникам і нащадкам записи про них.
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG