Доступність посилання

ТОП новини

Українські вантажоперевізники: не допоможе страйк, голодуватимемо


Львів – Сьогодні водії вантажних автомобілів розпочали 5-денний страйк. Понад 200 фур, камазів і менш габаритних машин стоять при в’їзді у Львів. У всеукраїнському безстроковому протесті беруть участь не лише львівські водії, протестують також водії Харкова, Києва, Запоріжжя, Рівного та інших міст.

«Страйк!», «Ні! Масовому безробіттю», «Ні! Кредитному рабству!» – такими плакатами обклеєні вантажні автомобілі. Вони стоять по обидва боки дороги, при в’їзді у Львів із київської траси та зі сторони українсько-польського кордону.
Вантажоперевізники стверджують, що опинились у безвихідній ситуації. Мало того, що на 70% зменшились обсяги вантажних перевезень, зросли ціни на автозапчастини, мастильні матеріали і обслуговування машини удвічі, так ще й вони не можуть повертати кредити. За позичені у банку гроші більшість з них придбали вантажівки.
Страйкарі вимагають, щоб Президент, уряд, Верховна Рада вплинули на ситуацію і банки відтермінували сплату основного кредиту на півроку, і щоб відсоткові ставки зберігались на тому рівні, коли люди брали кредит, щоб долар був стабільний на рівні до 7 гривень.
Сергій Чепурний, голова асоціації вантажоперевізників Львівщини придбав у кредит 3 автомобілі на суму 250 тисяч доларів. «Я заклав усе майно і можу опинитись без нічого, у такій ситуації усі водії, які набрали кредити і тепер не можуть сплачувати, бо працюють збитково. Щоб 20-тонна машина була рентабельна, вона повинна виїжджати з міста з оплатою за кілометр 5 гривень 50 копійок, має прирівнюватись вартості пального, а не так як зараз 2,50-3 гривні. Ми усі можемо опинитись на вулиці, без квартир і машин. Уже в Черкасах були випадки, що працівники банку вибивали людям двері квартир через несплату кредиту», – каже він.

Водії готові їхати на Київ

Вантажоперевізники вимагають від центральної влади, щоб були зменшені ставки податків і зборів із власників автотранспортних засобів. Вони наголошують, що домагатимуться таких тарифів на вантажні перевезення Україною, котрі б відповідали цінам на пальне, щоб виробники і продавці нафтопродуктів не накручували цін і продавали пальне згідно до світових ринкових цін на нафту, щоб велась перевірка за якістю пального. А ще для більшості водіїв, які є приватними перевізниками, складно отримати службову шенґенську візу.
Водії, за їхніми словами, страйкуватимуть у Львові цілодобово протягом 5 днів, вони ночуватимуть у машинах, допоки не будуть почуті центральною владою. В іншому разі обіцяють колоною поїхати у Київ і перекрити в’їзд у столицю, розпочати голодування, але домагатимуться свого права на працю і життя.
(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG