Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Курков – перший український письменник як номінант на премію IMPAC


Письменник Андрій Курков
Письменник Андрій Курков

Київ – 3 лютого у Києві оголосили новину, яка, безсумнівно, зацікавить як українських читачів у цілому, так і прихильників письменника Андрія Куркова. Оскільки саме Андрій Курков став першим українським письменником-номінантом на Європейську літературну премію IMPAC. Премію, грошова вартість якої складає сто тисяч євро, засновано мерією ірландської столиці Дубліна, її минулорічним переможцем став знаний турецький письменник Орхан Памук. А цього року, панові Куркову доведеться змагатися з японцем Харукі Муракамі і двома Нобелівськими лауреатами – Джоном Максвеллом Кутсіе та Доріс Лессінг.

Андрій Курков – один із найпопулярніших у світі сучасних українських письменників, а також єдиний з митців пост-радянського простору, чиї книжки регулярно потрапляють у топ-десятку європейських бестселерів. Книги Куркова перекладені на 21 мову світу; за його сценаріями знято понад 20 художніх і документальних фільмів.
Виданий напередодні української Помаранчевої революції роман «Остання любов президента» збільшив інтерес європейських читачів, видавців і літературних критиків до України, Майдану, і до самого письменника. У результаті, саме цей роман, перекладений на англійську мову Джорджем Бердом, потрапив до списку Європейської літературної премії IMPAC.
Про цю премію журналістам розповів видавець і письменник Віталій Капранов: «Це премія, яку вручає дублінська муніципальна влада. Оператором виступає місцева бібліотека. І що характерно, цей письменницький список, в який потрапив Курков, складається бібліотеками: 157 бібліотек із 117 міст сорока однієї країни. Вони надсилають свої пропозиції до цього списку, і потім уже журі вирішує».
Одним із найсерйозніших своїх суперників-номінантів Андрій Курков називає Харукі Муракамі, хоча ставиться до нього з симпатією.
«Нормально, гарно я до нього ставлюся, цікава людина. Тим більше, що я його суджу, як член Букерівського комітету в Нью-Йорку (нас троє). І ми Муракамі судимо, і Доріс Лессінг у нас є!», – зауважив Андрій Курков.
А поки у Дубліні журі премії IMPAC визначається з переможцем, Андрій Курков працює над новою книгою, і готується до зустрічей зі своїми європейськими читачами під час міжнародних книжкових форумів.
(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG