Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь та Росія створили єдину систему ППО


Президент Росії Дмитро Медведєв та його білоруський колега Олександр Лукашенко підписують двосторонні угоди про спільні антикризові заходи та створення єдиної системи ППО, Кремль, Москва, 3 лютого 2009 р.
Президент Росії Дмитро Медведєв та його білоруський колега Олександр Лукашенко підписують двосторонні угоди про спільні антикризові заходи та створення єдиної системи ППО, Кремль, Москва, 3 лютого 2009 р.

Мінськ – 3 лютого в Москві відбулися переговори керівників Білорусі та Росії в рамках так званої Вищої державної ради Союзної держави. Сторони ухвалили спільний антикризовий план двох держав та підписали угоду про Єдину регіональну систему протиповітряної оборони Білорусі та Росії.

Факт підписання угоди про Єдину російсько-білоруську регіональну систему протиповітряної оборони напевно можна назвати проривом у взаєминах Білорусі та Росії. До цього рішення сторони йшли майже 10 років. Мінськ увесь час відкладав це, посилаючись на те, що важко визначити, хто має командувати цією спільною системою.
Зараз же в умовах жорсткої економічної кризи Мінськ фактично погодився поступитися частиною свого суверенітету, вважає мінський фахівець у військовій галузі Олександр Алєсін.
«Під тиском економічної кризи, яку Росія використала в своїх цілях, далі грати в цю гру, яку Лукашенка грав 10 років, виявилося неможливо. Зараз Білорусі життєво важливо, щоб Росія не закривала для неї свій ринок. А така небезпека існувала», – зазначив Олександр Алєсін.
Недорогий газ і кредит від Кремля
Підписана у вівторок угода передбачає, що Білорусь стане першим ешелоном протиповітряної оборони для Росії. В єдину систему увійде 5 авіаційних, 10 зенітно-ракетних та 6 радіотехнічних військових частин із двох сторін.
В обмін на це Москва заявила, що прискорить надання Білорусі другого траншу кредиту в розмірі 1 мільярда доларів США, а також розгляне можливість надання ще одного кредиту в російських рублях – для взаємних розрахунків. Крім того, сторони підписали спільний план подолання наслідків економічної кризи, головна мета якого – не погіршувати умови для бізнесу країн-партнерів на своїй території.
Крім цього, напередодні, 2 лютого, Росія та Білорусь остаточно домовилися про ціну газу на 2009 рік. За даними білоруського уряду, Мінськ матиме середньорічну ціну на російський газ майже таку, як і торік – близько 150 доларів за тисячу кубометрів.
Режим Лукашенка хоче мати підтримку і Росії, і Заходу
Росія іде на очевидні економічні преференції стосовно Білорусі. Важко сказати, чи готова Білорусь у відповідь піти на всі бажані для Росії політичні поступки? Зокрема Москва вже давно чекає від Мінська визнання незалежності грузинських сепаратистських регіонів Абхазії та Південної Осетії.
Не можливо виключити, що й тут Мінськ згодом піде на поступки, але наразі підтвердження цьому немає. Можливе визнання Абхазії та Південної Осетії дуже невигідно Білорусі, яка розпочала активний діалог із Заходом, зокрема з Євросоюзом. Президент Білорусі раніше заявляв, що це питання розгляне новий білоруський парламент, але пройшла перша сесія парламенту, та цього не відбулося. І на Заході це сприйняли дуже позитивно.
Цими днями в інтерв'ю телеканалу «Євроньюс» Олександр Лукашенко заявив, що дуже цінує останні позитивні кроки Заходу стосовно Білорусі та вітав пропозицію взяти участь у програми Східного партнерства ЄС.
Наразі Білорусь хоче мати підтримку і Росії, і Заходу водночас, це досить важко, але в принципі до певного часу можливо.
(Мінськ Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG