Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко – «кілер» для Тимошенко (європейська преса)


Прага – Деякі оглядачі вважають, що нинішній Президент України, Віктор Ющенко, веде «війну на знищення» з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко лише з однією метою – сам не маючи шансів на переобрання, він хоче допомогти третім ймовірним кандидатам на посаду президента. А деякі європейські видання продовжують нагадувати про небезпеку «газової монополії Москви» та про транзитну роль України для Європи.

«Російськая Ґазєта» наводить слова експертів про те, що Ющенко і Тимошенко «найбільше зацікавлені у знищенні рейтингу одне одного. Звідси така й активність». Газета не виключає, що Ющенко свідомо «йде на амбразуру», бо відчуває, що вже не буде переобраний, і тому робить послугу іншим ймовірним кандидатам на президентство. Разом з тим московський часопис звертає увагу на різкі коливання рейтингу самої Тимошенко, що, на думку «Російської Ґазєти», «не додає спокою та впевненості» прем’єру. Тут також звертають увагу на «болісні, приховані від суспільства процеси» усередині Партії регіонів, які «можуть призвести до розпаду цієї політичної сили». Московське видання не виключає, що відомі фінансово-промислові угруповання розчаровуються у Вікторові Януковичу і, що дуже ймовірно, у майбутньому зроблять ставку на когось іншого». Ця газета також називає інших можливих кандидатів на президентство в Україні – це «й Арсеній Яценюк, якому симпатизує «Індустріальний Союз Донбасу», і бізнесмен Дмитро Фірташ, і екс-міністр оборони Анатолій Гриценко». «Російськая Ґазєта» нагадує й про спікера Володимира Литвина і зазначає, що «в українській політиці мовчання чи активність – явища однаково промовисті та, як правило, відбуваються з власної волі й без примусу».

«Московський Комосомолець» називає боротьбу між Президентом і Прем’єр-міністром в Україні «дуеллю на кризі», натякаючи, що у «війні на знищення» обидві сторони використовують кризову ситуацію не для її подолання, а для того щоб «повалити суперника». Газета також звернула увагу на внутрішні проблеми уряду Тимошенко, бо, на думку московського видання, «лист «українського Гайдара», нинішнього міністра фінансів Віктора Пинзеника до уряду з докладним аналізом теперішньої економічної ситуації, каменя на камені не залишає від бадьореньких запевнень Тимошенко щодо швидкого закінчення «тяжкої години».

Впливова німецька «Зюддойче Цайтунґ» попереджає устами українських політиків та німецьких експертів про небезпеку монополії Москви на газові поставки до Європи. Газета наводить слова заступника міністра закордонних справ України Костянтина Єлисеєва, який переконує у нерентабельності газогону з Росії по дну Балтійського моря і вважає, що дешевше витратити 2-3 мільярди євро на модернізацію української ГТС та значно збільшити її транзитні можливості. Німецькі експерти з берлінського Фонду науки та політики у згаданій газеті не гарантують надійності «Північного потоку».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG