Доступність посилання

ТОП новини

Країни ОДКБ у Москві домовилися про колективні сили безпеки


У Москві на саміті Організації Договору про колективну безпеку підписали проект угоди про формування сил швидкого реагування.

Як повідомив президент Росії Дмитро Медведєв, його колеги з Білорусі, Вірменії, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Киргизстану одностайно підтримали необхідність створення такого контингенту.

На даний час система колективної безпеки в ОДКБ побудована за регіональним принципом і включає три військових угруповання.

До новостворених сил зі спільним командуванням увійдуть підрозділи всіх семи країн – учасниць організації. Вони будуть дислокуватися на території Росії.

Головні завдання цих сил – боротьба з тероризмом, торгівлею наркотиками та протистояння можливим воєнним загрозам.

У своєму виступі Медведєв торкнувся і питання американської бази на киргизькому летовищі «Манас», яку Киргизстан вирішив згорнути.

«Питання ж, в кінцевому рахунку, не в тій кількості баз, які понатикані по всьому периметру (якби від цього зменшувалась кількість терористів – напевно це було б дуже добре), але боротьба з тероризмом не зводиться до нагнітання військового угруповання, хоча це теж дуже важливо», – зазначив президент Росії.

Уряд Киргизстану вніс до парламенту проект рішення, що передбачає закриття американської військової бази на території країни.

Вчора президент Киргизстану Курманбек Бакієв заявив, що американським військовим доведеться покинути базу на летовищі «Манас», тому що «Вашингтон відмовився вести переговори про кращу компенсацію».

Бакієв зробив цю заяву в Москві після того, як російський президент Дмитро Медведєв оголосив, що Росія надасть Киргизстану кредит у 2 мільярди доларів і безоплатну допомогу, розміром 150 мільйонів доларів.

XS
SM
MD
LG