Доступність посилання

ТОП новини

Розбазарювання території України? Як у Москві хочуть скомпрометувати Віктора Ющенка? (Огляд преси)


Київ – Сьогодні Верховна Рада з ініціативи Партії регіонів розглядатиме питання про недовіру урядові. «Регіонали», усвідомлюючи що для такого рішення голосів їм не вистачить, шукають підтримку у комуністів. Про це стверджує газета «Факти» у рубриці «Ати-бати, шли дебати».

Погодившись з рішенням Міжнародного суду в Гаазі, українська дипломатія розпочала еру розбазарювання території України, пише «Нова газета». Видання наголошує, що румунські дипломати повністю переграли українських в суді. Причому за нехитрою схемою. Заявку на володіння румуни подали по максимуму – на шельф укупі із Зміїним, щоб відсуджена половина виглядала як поступка. Ще один мінус для України – стратегічний. Україна поступкою частини потенційно своєї території може створити прецедент і підштовхне Бухарест до подальших претензій. Про це наголошується в статті «Профукали».

В Москві розпочалася антиукраїнська акція «Американське сало». Як інформує газета «Діло», там на стінах станцій метро потенційним покупцям пропонується три варіанта продукції: «класичне», «в шоколаді» і «під борщ». Навесні рекламну кампанію планують запустити і в Україні. На це замовники ладні викласти 9 мільйонів доларів. Рекламуючи неякісні американські продукти, автори проекту хочуть спричинити невдоволення США і пов’язати американську експансію з Віктором Ющенком. В подальшому, як інформує видання, планується навіть закуповувати зіпсуте сало і збувати його в Україні. З прізвищами замовників акції видання знайомить у статті «Американське сало для Ющенка».

Вчені переконують, що через непевність в майбутньому і паніку багато компаній почали згортати свій бізнес і утримуватися від інвестицій, хоча криза безпосередньо їх не торкнулася. Як пише в цьому ж числі «Діло», психологічний фактор відіграє важливу роль як під час економічного підйому, так і під час кризи. Економісти наголошують, що нині показник «непевності в економіці» сягнув найвищого рівня за останні 30 років. Однак вже через півроку можна сподіватися на його спад. Заголовок публікації «Вчені сказали, коли закінчиться криза».

В Україні зараз відбувається нашарування кількох криз – світоглядної, духовної, політичної та економічної. Як пише газета «День», в основі духовної кризи лежить світоглядна, яка випередила за значенням політичну й економічну. Але сподіватися на державу у подоланні цих криз не варто, оскільки організатором її виступає суспільство. Більше про психологічний стан українського суспільства розповідається в статті «Соборність України на зрізі історії».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG