Доступність посилання

ТОП новини

Фестиваль колядок та церковних піснеспівів


Дніпропетровськ – Традиційний Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів та обрядових пісень «Від Різдва до Різдва» розпочинається у Дніпропетровську . Цього року в ньому беруть участь 53 хорових колективи, майже половина з них – дитячі.

Нинішнього року фестиваль «Від Різдва до Різдва» відзначає своє повноліття. За 16 років існування у творчому заході загалом взяло участь майже 30 тисяч виконавців, їхні виступи послухали 200 тисяч глядачів.

Ось і цього разу на сцені театру російської драми збереться цвіт українського хорового мистецтва – майже тисяча виконавців з Києва, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Сум, Миколаєва, Алупки, гості Мінська. Серед учасників – світські капели й церковні хори, особливо багато дитячих.

Дніпропетровськ представлятимуть три десятки капел. Це – й аматори, і професіонали, початківці й знані колективи. Хор обласної філармонії, незмінний учасник фестивалю, його знають в Україні і за кордоном.

«Колектив у нас молодий, зовсім юний. Колектив однодумців, талановитої молоді. Багато подорожували по Україні й по області зі своїми піснеспівами, передусім, церковними, класикою, народними піснями, обробками народних пісень, постарались найкраще з нашої музичної скриньки показати й за кордоном», – розповідає керівник хору Ольга Пучкова.

Колядки, щедрівки, церковні піснеспіви, що прославляють народження Ісуса Христа, лунатимуть у Дніпропетровську впродовж цілого тижня. Організатор фестивалю – Дніпропетровська єпархія УПЦ – зробила вхід на фестиваль безкоштовним.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней цього року очолює журі професійних музикознавців та хормейстрів. Владика Іриней сподівається: виконавці зможуть створити неповторно світлу атмосферу у залі.

«Людину, що слухає піснеспіви, охоплює почуття благоговіння. Людина радіє», – каже митрополит.

Далеко не всі виконавці й глядачі вважають себе глибоко віруючими людьми, але, кажуть організатори, їх усіх об’єднує їх любов до мистецтва. За тиждень визначать переможців фестивалю у кількох номінаціях: назвуть кращі хорові колективи, солістів та регентів. А навесні всіх учасників знову чекатимуть у Дніпропетровську на Фестиваль великодніх піснеспівів.

(Дніпропетровськ–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG