Доступність посилання

ТОП новини

Сомалійські пірати отримали за українців рекордний викуп (європейська преса)


Прага – У європейській пресі обговорюють деталі звільнення з полону українського судна «Фаїна» зі старими радянськими танками на борту. Оглядачі дивуються, що сомалійські пірати отримали рекордний викуп, а саме призначення «смертельного» вантажу на «Фаїні» й до сьогодні підозріле. А деякі видання у Європі пишуть, що Україна не виправдовує поки-що тієї підтримки, яку надає їй ЄС та найближчі європейські сусіди. Напередодні конференції з безпеки в Мюнхені чимало відомих оглядачів закликають до нової стратегії у стосунках із Росією і до «європейської стратегії стосовно України».

Британська «Ґардіан» вважає дуже дорогою ціну за звільнення з полону українського екіпажу судна «Фаїна», що перебувало в полоні у сомалійських піратів. Газета інформує, що «пірати відпустили український корабель, який перевозив кілька десятків танків радянської епохи, отримавши за нього понад 2 мільйони фунтів стерлінгів – найбільший викуп за судно, захоплене будь-коли біля узбережжя Сомалі». «Ґардіан» повідомляє також, що гроші були скинуті піратам парашутом прямо на борт «Фаїни». Це видання також ставить великий знак питання щодо долі і адреси воєнного вантажу на цьому кораблі і не виключає, що він призначався напів-автономному урядові Південного Судану, хоча Кенія заявила про приналежність 33-х танків, боєприпасів та іншої зброї саме їй. «Ґардіан» також інформує, що після виплати викупу за «Фаїну» «знахабнілі пірати Сомалі всього отримали за свої бандитські дії вже понад 20 мільйонів фунтів стерлінгів».

Польська «Ґазєта Виборча» публікує деякі підсумки дискусії в польських ЗМІ щодо української політики ЄС і Польщі. Видання схильне підтримати висновок, що українська еліта поки-що не виправдовує тієї підтримки, що надає їй Захід і сусідня Варшава. Але, не зважаючи на те, що «Україна видається майже занепалою державою, яка тримається лише дивом», «Ґазєта Виборча», закликає «у справі України просто озброїтися терпінням». Польське видання зазначає: «Підтримка України повинна бути немовби регулярним купуванням лотерейних квитків. Можливо, вони завжди будуть порожніми. Але якщо їх не купувати, то шанс на виграш зводиться до нуля».

Оглядач вже згаданої британської «Ґардіан» Тімоті Ґартон Еш закликає ЄС виробити нову стратегію Європи щодо Росії і не бути заручником німецької «особливої» політики щодо Москви, де проглядається, насамперед, двосторонній енергетичний інтерес німецьких газових компаній та російського «Газпрому». Тімоті Ґартон Еш вважає, що Брюссель має з єдиної позиції вимагати від Росії поваги до загальноєвропейських принципів безпеки і обов’язково вирішувати суперечки мирним шляхом. Цей оглядач також вважає, що впродовж останніх 10 років ЄС проявляє «слабкість, різнобій і ханжество» щодо Росії, чим «залужив від Москви лише презирство». Еш стверджує, що «ЄС не матиме зовнішньої політики, поки не існує єдиної політики щодо Росії. А такої політики не буде, поки не з’явиться європейська енергетична політика і європейська стратегія стосовно України». Тімоті Ґартон Еш зі шпальт «Ґардіан» закликає ЄС «запропонувати Україні конкретну програму, націлену в кінцевому результаті на вступ до ЄС».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG