Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні в 59-й раз відкривається Міжнародний кінофестиваль


Німеччина - Люди в черзі за квитками на 59-й Берлінський міжнародний кінофестиваль, 3 лютого 2009 р.
Німеччина - Люди в черзі за квитками на 59-й Берлінський міжнародний кінофестиваль, 3 лютого 2009 р.

Німеччина – У німецькій столиці сьогодні відкривається 59-й Міжнародний кінофестиваль. За своїм значенням, Берлінале вже давно стоїть в одному ряду з Канами і Венецією. В Берліні цього року чекають на цілу низку світових зірок.

Майже 390 фільмів із 60 країн світу демонструватимуть упродовж наступних 10 днів у Берліні. Вперше за останні сім років на Берлінале представлена й Україна. 15-хвилинна стрічка «Діагноз» Мирослава Слабошпицького змагатиметься за найвищу нагороду серед короткометражних фільмів.
Україна на європейському кіноринку
П’ять українських фільмів матимуть так звані ринкові покази. Президент Української кіно-фундації Андрій Халпахчі зазначає: «Великою частиною «Берлінале» є європейський кіноринок: ця індустріальна складова кінематографу стала більш суттєва, ніж фестивальні конкурсні події. Бо кіно давно вже стало індустрією, і європейські країни збагнули, що не тільки фестивальні нагороди, – щось треба робити, щоб німецькі, французькі, італійські стрічки були конкурентоспроможними. Сподіваємося, європейські дистриб’ютори зацікавляться українськими фільмами, адже ми пропонуємо широкий спектр тем і напрямків».
У головній конкурсній програмі покажуть 26 стрічок, із яких 18 виборюватимуть для себе Золотого та Срібного Ведмедів. Відкриється ж фестиваль у четвер ввечері фільмом «Інтернешнл» німецького режисера Тома Тиквера. У стрічці, яку показуватимуть поза конкурсом, знялися зірки Клайв Оуен і Наомі Вотс. У картині агент Інтерполу й жінка-адвокат із Нью-Йорка розслідують фінансові махінації одного з найвпливовіших у світі банків. Цікавий момент: фільм був знятий ще до того, як стали зрозумілі всі обсяги актуальної фінансової кризи.
І цього разу Берлінале вирізняється політичністю
Директор берлінського кінофестивалю Дітер Косслік просто вражений. «Тепер багато фільмів несподівано відображають реальність краще, ніж все інше що ми маємо. Реальність наздогнала цього року фікцію», – каже він.
Як і попередні фестивалі, 59-й Берлінале вирізняється своєю політичністю. У відібраних фільмах порушуються теми війни в Іраку, наслідків кривавого протистояння на Балканах, сучасного споживацького суспільства. Є також і фільми для всієї родини, як, наприклад, «Рікі». У йільмі Франсуа Озон розповів історію подружжя, в якого народилася дитина з надприродними здібностями.
Вже традиційною стала програма «Кулінарне кіно». Цю секцію відкриє документальна стрічка «Food, Inc.», в якій робиться критичний аналіз сучасного харчування. Особливість «Кулінарного кіно» полягає в тому, що після сеансу всіх запрошують на вечерю, яку зіркові кухарі приготували, отримавши натхнення від фільму.
Звичайно не бракуватиме на цьогорічному кінофестивалі й гламуру. Приїхати в Берлін пообіцяли Демі Мур, Рене Зельвеґер, Кейт Вінслет, Моніка Белуччі. Це лише деякі із зірок, на яких чекають у німецькій столиці. «Мені напевно не доведеться одному стояти на червоному килимі», – пожартував Дітер Кослік.
(Німеччина –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG