Доступність посилання

ТОП новини

Судно «Фаїна» звільнене


О 19-й годині 30 хвилин за київським часом остання група піратів залишила борт судна, інформує російське інтернет-видання «Морський бюлетень – Совфрахт», яке тримає зв’язок із власником «Фаїни».

Як заявляв раніше власник судна в своєму прес-релізі, відтак судно «за сприяння і під охороною корабля ВМС США» підготується до переходу в порт призначення – Момбасу в Кенії.

Українська влада повідомляла, що там члени екіпажу отримають первинну медичну та іншу необхідну допомогу.

Для Кенії призначений і вантаж, який має на борту «Фаїна», – 33 танки і значна кількість іншої зброї і боєприпасів, що їх Кенія закупила в України.

Судно «Фаїна» з 20 членами екіпажу, з яких 17 громадян України, 2 росіян і 1 мешканець Латвії, викрали біля узбережжя Сомалі ще 25 вересня минулого року.

Учора, за повідомленнями агентств, після закінчення тривалих переговорів про звільнення судна в обмін на викуп гроші доставили викрадачам, скинувши їх із парашутом на палубу з літака.

Протягом учорашнього дня й ночі пірати перелічували, перевіряли на справжність і ділили між собою ці гроші, а протягом сьогоднішнього залишали судно невеликими групами з невеликими частинами викупу.

При цьому, як інформував «Морський бюлетень – Совфрахт» із посиланням на судновласника, кожна наступна група не вирушала, доки попередня не повідомляла, що дісталася берега безпечно і загрози не відчуває.

За словами головного редактора бюлетеня Михайла Войтенка, це нова тактика сомалійських піратів – убезпечувати себе таким чином від нападу чи то американських або інших західних військових, чи то місцевих конкурентів.

Суму викупу офіційно не наводять, але джерела серед піратів, слова яких наводять агентства, називають її в 3 мільйони 200 тисяч або в 3 з половиною мільйони доларів.

Судновласник у своєму прес-релізі особливо наголосив, що звільнення екіпажу й судна були б неможливі без підтримки української держави, яка «надала неоціненну допомогу чимсь значно дорожчим і важливішим, ніж гроші», а саме «знаннями, досвідом і талантами офіцерів українських спецслужб», які на всіх етапах переговорів були поруч і «надавали неоціненну допомогу конкретними і ефективними діями».
XS
SM
MD
LG