Доступність посилання

ТОП новини

Урядовий звіт Юлії Тимошенко. Хто міг змінити перебіг голосування за відставку Кабміну? (Огляд преси)


Київ – Спроба Партії регіонів відправити уряд Юлії Тимошенко у відставку з тріском провалилася. Хоча, як пише «Газета 24», рішучість регіоналів, з якою вони взялися шукати голоси, не на жарт перелякала коаліціянтів. До самої миті голосування ніхто зі стовідсотковою впевненістю не наважувався прогнозувати, яким буде його результат. По закінченні голосування бютівці подякували регіоналам, що ті вкотре закріпили позиції уряду. І відтепер Кабмін щонайменше ще на півтора роки отримав імунітет від відставки. Заголовок статті «Не змогли».

А ось «Новій газеті» промова в парламенті прем’єра нагадала виступ секретаря заводського парткому на звітно-виборчих зборах. Секретаря молодого, енергійного і дотепного. Юлія Тимошенко випромінювала антикризовий оптимізм і обіцяла підвищити зарплати вчителям і лікарям, а ще збільшити фінансування на культуру. Все б нічого, пише далі видання, але в мега-оптимістичному звіті є чорні діри: звідки взяти гроші на задоволення? За прем’єрськими розрахунками, Україну витягне з кризи небачений врожай. А ще енергозаощадження. Мовляв, країна перейде на котельні, де будуть спалювати сміття і дрова. А ось про те, чи розділять багаті з країною тяготи кризи Юлія Тимошенко промовчала. Точніше зауважила, що держава не вдаватиметься до розширення дохідної бази за рахунок заможних верств населення. Саме тому Тимошенко не можна називати народним прем’єром, наголошує «Нова газета».

Голосування у Верховній Раді було прогнозованим., переконаний експерт газети «День». Передусім тому, що ключовий чинник ситуації – Президент, який міг би своїми фактами й оцінками вплинути на перебіг подій довкола звіту уряду, просто відійшов убік. А ще, на думку експерта, внаслідок пасивності Президента у фракції «НУ-НС» спостерігається подальший розподіл симпатій на прем’єрську користь.

Українці стають спостерігачами чергового дійства під назвою «політичне полювання», стверджують «Ізвєстія» в Україні». Цього разу, на думку журналістів видання, воно ведеться на Голову Верховної Ради Володимира Литвина. А розпочав полювання опальний майор Микола Мельниченко, який нещодавно виник в українському інформпросторі з оптимістичними заявами про скоре розкриття «справи Георгія Гонгадзе». В тому, що нинішні звинувачення М.Мельниченка стосуються, насамперед, чинного спікера, газетярі не сумніваються. Про це наголошується в статті «Сезон політичного полювання відкритий».

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG