Доступність посилання

ТОП новини

Отримання чергового траншу МВФ під загрозою?


Київ – Бути чи не бути другому траншу кредиту Міжнародного валютного фонду? Питання має бути вирішене до кінця тижня. У Національному банку вважають: це залежить від Кабінету Міністрів. А саме, від того, чи виправить уряд ситуацію із дефіцитом бюджету. Натомість Прем’єр переконана, що про гроші МВФ вдасться домовитися і без змін до бюджету.

Основними вимогами МВФ до надання кредиту є обмеження розміру чистих резервів Нацбанку та грошової емісії, а також виконання держбюджету. До речі, саме бюджетний дефіцит, за словами директора Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Марека Бельки, є сьогодні для України найбільшою проблемою.

За інформацію, яку розповсюдили ЗМІ з посиланням на джерела у Нацбанку, за оцінками МВФ, бюджетний дефіцит набагато більший задекларованих 31 мільярда гривень. Тож, якщо ситуація не буде змінена, другого грошового траншу від МВФ Україні годі чекати, вважають у НБУ.

Уряд виконує зобов’язання перед МВФ?

Утім, прем’єр Юлія Тимошенко після вчорашніх переговорів із представниками Фонду висловила переконання, що Україні таки вдасться отримати черговий грошовий транш. А Міністр економіки Богдан Данилишин в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: домовленостей перед іноземним кредитором уряд не порушував: «Всі зобов’язання уряду, які ми брали на себе, виконуються».

Одна з умов надання Україні кредиту МВФ – це реалістичність бюджету, наголошує колишній міністр економіки, представник НУНСу Арсеній Яценюк. А те, що показники нинішнього бюджету нереальні – очевидно, каже він: «Однин з параметрів програми з МВФ – це реальність бюджету, як такого. Те, що бюджет нереальний, я декларував ще тоді, коли його ухвалювали. Коли в усьому світі іде падіння ВВП, Україна у прогнозних показниках продемонструвала плюс 0,4%. Тому те, що бюджет слід привести до реальних показників – це так».

Кредит МВФ необхідний для української економіки

Якщо Україна не отримає другого траншу кредиту МВФ, це дуже негативно відіб’ється на її економіці, вважає директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський: «Що таке кошти МВФ? Це, умовно кажучи, додаткові наші валютні резерви. Український центральний банк, для того, щоб підтримати курс і вплинути на динаміку валютного курсу уже витратив у районі 10 мільярдів своїх золотовалютних резервів. Тому відсутність ресурсу – це відсутність кисневої подушки для хворого».

Місія Міжнародного валютного фонду завершила перевірку виконання Україною умов видачі кредиту. Від її результатів і залежатиме видача другого траншу кредиту. Очікується, що рішення буде до кінця тижня.

Восени МВФ вирішив надати Україні кредит на суму понад 16 мільярдів доларів для подолання проблем в економіці. У листопаді Київ отримав перший транш цього кредиту – 4,5 мільярда доларів. Розмір другого траншу має становити 1,25 мільярдів.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG