Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна й Росія можуть вирішити суперечку з розмежування кордону в суді


Міністерство закордонних справ допускає, що може звернутися в міжнародний суд для вирішення питання делімітації кордону з Росією в Азовському морі й Керченській протоці.

Про це повідомив уповноважений України в Міжнародному суді Організації Об'єднаних Націй Володимир Василенко.

За його словами, переговори з Росією щодо делімітації кордону в цьому районі зайшли в глухий кут.

«Тут очевидно, що нормальна розв'язка, цивілізована розв'язка була б шляхом залучення третьої сторони. Я маю на увазі, або Міжнародний суд ООН, або, у крайньому випадку, створення тимчасового арбітражного суду», – сказав Василенко.

При цьому він зазначив, що важко спрогнозувати, чи погодиться російська сторона звернутися в міжнародний суд для вирішення цього питання.

Раніше в українському МЗС заявляли, що Україна може розпочати демаркацію українсько-російського кордону в односторонньому порядку.

Найбільше питань між Україною Росією викликає встановлення кордону в Керченській протоці. Київ наполягав на тому, щоб провести його по лінії, що існувала між двома республіками за часів СРСР.

Позиція російської сторони полягає в тому, щоб у жодної зі сторін не було одноосібного контролю над Керченською протокою, і обидві держави мали доступ до навігаційного проходу. Росія наполягає, що в СРСР між союзними республіками по акваторії внутрішніх морських вод адміністративні кордони не встановлювалися. Тому, на думку російської сторони, немає легітимних документів союзного або республіканського рівня, які фіксували б лінію розмежування у водах Азовського моря і Керченської протоки.

XS
SM
MD
LG