Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені розпочинає роботу традиційна конференція з питань безпеки


Логотип Мюнхенської конференції х безпеки
Логотип Мюнхенської конференції х безпеки

Німеччина – У баварській столиці в п’ятницю відкривається щорічна Мюнхенська конференція з питань безпеки. Висловлюються сподівання, що форум відбудеться в умовах політичного потепління. На форум прибуде також голова іранського парламенту.

Мюнхенський форум вважається своєрідним барометром політичного клімату, який останнім часом визначався передусім суперечкою за глобальне лідерством між американським президентом Джорджем Бушем і російським лідером Володимиром Путіним. 2007 року промова Путіна в Мюнхені нагадала всім про часи «холодної війни».
Висловлюються сподівання, що цього разу відбудеться, якщо не повне примирення, то принаймні потепління в російсько-американських відносинах. Таку думку висловив, зокрема, директор форуму Вольфґанґ Ішінґер. Президент Барак Обама направив до баварської столиці свого віце-президента Джозефа Байдена, Росію представлятиме заступник прем’єра Сергій Іванов.
300 високопосадовців із усього світу
Серед інших трьохсот учасників конференції з усього світу – президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Анґела Меркель, керівник Міжнародного агентства з атомної енергії Мохамед ель Барадей. Не бракуватиме цього разу й представників Ірану.
Голова іранського парламенту Алі Ларіджані, перед відльотом до Мюнхена заявив, що його країна шукатиме на конференції відкритого діалогу із Заходом. Тегеран перебуває під міжнародною критикою через його атомну програму. Висловлюється підозра, що іранські державні лідери прагнуть таємно створити ядерну зброю. Новий президент США раніше заявляв, що готовий простягнути руку Тегерану, якщо той відмовиться від таких своїх планів. Якщо ж Іран не піде на зустріч, тоді на нього чекає посилення міжнародних санкцій.
Крім глобальних політичних питань, ситуації на Близькому Сході й Афганістані учасники Мюнхенської конференції обговорять також проблеми, пов’язані зі світовою фінансовою кризою. Президент Франції Саркозі та німецький канцлер Меркель планують використати нагоду для обміну ідеями стосовно реформування капіталізму.
Учасників охоронятиме поліція з автоматами
Конференція в Мюнхені супроводжується протестами з боку антиглобалістів. Це також уже стало традицією. Очікується, що в суботу близько п’яти тисяч осіб вийдуть на вулиці міста з гаслами проти НАТО. Однак їм навряд чи вдасться дістатися до готелю Bayerische Hof, де проходитиме форум. Всі під’їзди до готелю заблоковано поліцією, напоготові стоять водомети. Озброєні автоматами поліцейські пропускають тільки тих, хто має відповідну перепустку.
Загалом за порядком у місті під час роботи конференції стежитимуть три з половиною тисячі поліцейських.
(Німеччина –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG