Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує Європі уніфікувати систему визначення цін на газ і його транзит


Про це Прем'єр-міністр України заявила сьогодні, виступаючи в Мюнхені на Міжнародній конференції з питань безпеки.

Ю. Тимошенко зазначила, що остання газова криза показала фактичну відсутність в Євросоюзі єдиної енергетичної політики.

«Це означає, що не формується ціна транзиту уніфіковано для всіх, не формується ціна на газ уніфіковано для всіх. Питання, чому. І, я думаю, що якщо ми знайдемо такі уніфіковані підходи – ми зможемо усунути політичну компоненту з системи формування цін і постачання природного газу до всіх країн Європи. Дуже важливо, щоб ми після таких стресів сіли за один стіл і подивилися, як правильно підходити до формування єдиної енергетичної європейської політики. І це не лише для країн Європейського Союзу, будь ласка, розширте свої межі в цьому питанні і врахуйте інтереси тих країн, які є безумовними учасниками цих процесів», – сказала Ю. Тимошенко.

Крім того, прем'єр висловила надію, що після останнього газового конфлікту питання диверсифікації системи постачання газу до Європи вирішуватиметься активніше.

При цьому вона підкреслила, що Україна була і залишається надійною країною-транзитером. У цьому контексті Ю. Тимошенко зазначила, що будівництво нових газопроводів потрібно вести не за принципом обходу якоїсь країни, а тільки для збільшення обсягів транзиту газу.

«Сьогодні ставити питання про обхід України якимись альтернативними газопроводами – це божевільна ідея, тому що додаткові газопроводи мають будуватися не в обхід, а для додаткових обсягів газу. Ось що важливе, а не для того, щоб дошкулити партнерові і обійти його новим трубопроводом», – сказала Ю. Тимошенко.

Вона нагадала, що Росія планує збільшення обсягів видобутку природного газу. Крім того, Ю. Тимошенко зазначила, що в питанні диверсифікації газопостачання і збільшенні обсягів видобутку газу необхідно враховувати і можливості Ірану.

Ю. Тимошенко наголосила, що Україна й надалі буде надійним транзитером як газу, так і нафти.
XS
SM
MD
LG