Доступність посилання

ТОП новини

Безробіття вдарило по російському середньому класу


Художник Ігор Гончарук, спеціально для Радіо Свобода
Художник Ігор Гончарук, спеціально для Радіо Свобода

Прага – Світова криза, яку росіяни донедавна бачили тільки по телевізору, тепер докотилася і до самої Росії. Офіційна статистика свідчить про різке зростання безробіття. Російські оглядачі зазначають, що вже з перших цифр видно, що найбільше від нинішньої кризи постраждає новонароджений середній клас.

Ще два тижні тому москвичка Вероніка Нарожная працювала секретаркою у великій західній бухгалтерській фірмі. Робота їй подобалась, і вона мала добрі перспективи, але одного дня все змінилося.

«Закінчувався звичайний робочий день. Мій начальник прийшов до мене і сповістив мене гоголівською фразою про те, що він має для мене «найнеприємнішу новину». Це був четвер. Я попрацювала ще в п’ятницю, а в понеділок я вже могла не приходити на роботу».

Після півтора років роботи 24-літня випускниця психологічного факультету отримала двомісячну компенсацію і тепер шукає нову роботу. Вона сподівається, що місце секретарки вона все ж знайде, але чи отримає вона таку саму зарплату, вже не певна.

З початку року в Росії втратили роботу півмільйона осіб. Рівень безробіття сягнув 8%, що є майже 6 мільйонів людей. За оцінками уряду, до кінця року ця цифра може сягнути 7 мільйонів людей.

Простіша російська економіка може вийти з кризи швидше?

Безробіття зараз зростає практично по всьому світу. Але якщо на Заході його спричинили неповернені борги та складні фінансові схеми, то російська економіка ще далеко не така розвинена. І це, на думку російського експерта Євгена Гавриленкова з компанії Тройка Діалог, може зіграти на користь Росії.

«Звичайні люди не мають заощаджень. Практично не має іпотеки. Іпотечні кредити є на рівні 1-1.5% Валового Внутрішнього Продукту. Це простіша економіка. І в цьому сенсі вона має перевагу – вона може вийти з кризи простіше і швидше».

Айдіна Мураталієва, 30-літня мама двох дітей, яка втратила роботу в агентстві з найму ще в жовтні, від всього серця сподівається, що так воно і буде. Але реальність поки що інша.

«Я все ще шукаю роботу. І навіть уже не у своїй галузі. Але я відчула, що це не так просто, бо зросла конкуренція. Наприклад, я прочитала, що коли одна фірма шукала собі бухгалтера, то раніше вона могла б отримати до 20 заявок, а тепер отримала понад тисячу!»

Мураталієва вважає, що їй ще пощастило, бо вона не встигла взяти кредит, не мусить платити за квартиру, бо живе у батьків, і освіта її восьмирічних близнюків коштує недорого, бо школа державна. Але вона з жалем говорить про ті маленькі радощі, до яких щойно почала звикати її родина, і від яких тепер, мабуть, надовго доведеться відмовитись.

«Слава Богу, ми могли подорожувати, коли мали таку можливість. Діти встигли відпочити, я встигла побувати в Європі. Ми щойно стали звикати, що це є нормою життя, тому, про це я шкодую найбільше».

(Прага –Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG