Доступність посилання

ТОП новини

Президент на Прикарпатті обговорить плани енергозбереження


Івано-Франківськ – На сьогодні запланована робоча поїздка Президента України Віктора Ющенка до Івано-Франківської області. Основною має бути нарада з питань пріоритетних напрямів діяльності у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Про досвід івано-франківців з впровадження енергоощадних технологій останнім часом згадувалося на різних рівнях – і президентському, і урядовому. Йдеться про впровадження альтернативних видів палива. В Івано-Франківську працюють дві когенераційні установки, незабаром введуть в експлуатацію третю. А сьогодні, швидше за все, запустять котельню по вул. Юності, яка працюватиме на відходах з деревини. Наприкінці січня відбувся її пробний запуск і відтоді заговорили про приїзд Президента. Тож, очевидно, буде урочисте відкриття, а не лише нарада.

Це спільний проект державного комунального підприємства «Івано-Франківськтеплокомуненерго» і СКБ Сухіна. Технологія і обладнання вітчизняні. Її реконструкція (на це пішло три місяці) обійшлася у 4,5 млн. грн. – це кошти з державного і місцевого бюджетів. Потужність нової котельні – 4 МгВ. Такої потужної, яка працюватиме на мікрорайон, в області нема. Кажуть, що і в Україні в системі теплокомуненерго теж. Очевидно, це так, позаяк така увага високопосадовців. Ось що

«Використовуємо дрова, відходи деревини, стружку, тирсу, все що валяється, не використовується, аварійні дерева, обрізка дерев. Все це буде тут перемелюватися і спалюватися. Буде незалежно вже від газу. Тому опалювальний сезон можна буде розпочинати не коли дадуть ліміти газовики, а по потребі» – розповів про нову котельню директор «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Арсен Блащук.

На реконструкцію системи теплопостачання отримають кредит Європейського банку реконструкції і розвитку

Івано-Франківськ – єдине місто в Україні, яке входить в асоціацію «Енерджі Сіті», де є 500 європейських муніципалітетів. Це сприяло і отриманню кредиту Європейського банку реконструкції у сумі 12 млн. євро.

Завдяки цьому планується перевести на альтернативне паливо ще три котельні. Схема така: когенерація і біопаливо у всіх мікрорайонах з подальшою ліквідацією центральних теплових пунктів, перехід на індивідуальні в будинках. Попередньо називалася дата підписання угоди в Івано-Франківську – 9 лютого, тобто сьогодні. Можливо, і з цим теж пов’язаний приїзд на Прикарпаття глави держави.

З теплом поки що не все гаразд

Нещодавно в місцевій пресі пройшло повідомлення, що Івано-Франківськ може стати другим Алчевськом. Мовляв, через борги відключать газ. Тепловики назвали ці чутки перебільшеними, але проблеми через борги є.

Комуненерго на 1 січня було винне газовикам 30 млн. грн., плюс січень близько 15 млн. У свою чергу борг населення перед тепловиками – 30 млн. грн., 12 млн. – за житловими організаціями, 4,5 млн. – старі борги КЕЧ. Тож борги великі, а проплата мізерна.

А ще назріває невдоволення 9 тисяч івано-франківців, яким нещодавно відмовлено у дозволах на встановлення індивідуального опалення. «Теплокомуненерго» не вигідно їх відключати від централізованої системи (це ледь не п‘ята частина споживачів), тим більше зараз, коли на реконструкцію виділяються кошти Європейського банку.

(Івано-Франківськ–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG