Доступність посилання

ТОП новини

У Рівне повернулися «ДЖазові ЕМоції»


Джаз-дует - Жан-П'єр Фрелі та Олексій Боголюбов. Рівне 8 лютого 2009 р.
Джаз-дует - Жан-П'єр Фрелі та Олексій Боголюбов. Рівне 8 лютого 2009 р.

Рівне – Учора в Рівному вперше за багато років група ентузіастів об’єднала джазменів і просто шанувальників джазу - для спілкування, відпочинку та обміну думками. Тут відбулася презентація Рівненського джаз-клубу «ДжЕм».

Першими гостями «ДжЕму» стали німецький дипломат-музикант Жан-П’єр Фрелі та один з кращих молодих піаністів України Олексій Боголюбов. Жан-П’єр Фрелі – кар’єрний дипломат, створив у Міністерстві закордонних справ Німеччини власний джазовий колектив.

«Для мене джаз – це як друге життя, друга професія, – розповідає Жан-П’єр Фрелі. - Це своєрідний баланс. Як бюрократ я маю справи з паперами, а це часто суха матерія. Джаз – це хороший баланс для креативності. Взагалі дипломатія і джазова музика близькі - адже якщо ви знаходите спільну мову з музикантами, ви знаходите спільну мову з душами інших людей».
Рівненський саксофоніст Артур Аночкін. Рівне 8 лютого 2009 р.


Українська народна музика… і джаз

В Україні дуже сильна народна музика, вважає Жан-П’єр Фрелі . У своїй композиції «Солодка Наталка» – Sweet Natalie – проглядаються українські елементи. Джаз – відкрита музика, яка має вплив і класичної, і народної музики. «В Україні дуже цікавий джазовий сегмент, тут відчувається, що у вас є глибокі музичні, культурні традиції, відкриті для світу», – каже музикант.

Останніх два роки для рівненського джазу стали проривними. Після багатьох років епізодичних і невеликих концертів переважно місцевих виконавців нещодавно тут відбувся великий концерт «Рандеву в стилі джаз», згодом відзвучав ще один проект – фестиваль «Jazz bez…» за участю польських та британських музикантів. Логічним продовженням став фестиваль, проведений у серпні минулого року паралельно в Рівному та Луцьку.

Ідея створення громадської організації, яка б об’єднувала шанувальників джазу, виникла у одного з організаторів фестивалю «Art jazz cooperation», президента рівненського джаз-клубу Сергія Гемберга, який вважає поширювати джаз в Україні – саме на часі: «Джаз можна сміливо називати антикризовою музикою. У 30-і роки в епоху великої депресії Америка виходила з кризи за допомогою джазу. Кажуть, що джаз абстрагує людей від проблем і розвіює негативні емоції. Джаз – це ризик творити мистецтво в реальному часі».

Свого не цураємось

Тарас Пастушок, Володимир Шварцакель, Ігор Перчук, Павло Дука, Юлія Тимочко – імена цих рівненських музикантів і співаків відомі джазовим фанам України, а все ж рівненські меломани зачекалися живого джазу та обміну музичними думками з джазменами з інших країн.

До джазу звикли змалку - юні танцюристи ансамблю «Лайт» Рівненського Палацу дітей і молоді. Рівне 8 лютого 2009 р.
Однак нині все змінилося - лише за останній місяць в Україні відкрилися 5 джазових клубів. Це сталося у Львові, Луцьку, Івано-Франківську і, нарешті , в Рівному – каже Сергій Гемберг:
« У Рівному ми співпрацюватимемо також із гуртом «Країна У» та Олександром Заходякіним – пропагуватимемо наших талановитих рівнян».

Громадська організація «Джаз-клуб «Джем»» діятиме на підтримку масштабного мистецького, спільного з Луцьком фестивалю «Art jazz cooperation». Нинішній «Джем» завершився спільною імпровізацією гостей з рівненським саксофоністом Артуром Аночкіним. У планах джаз-клубу - щомісячні концерти рівненських, українських та закордонних джазменів, знайомство з відомими музикантами та популяризаторами джазу, майстер-класи професійних музикантів та виставки творчих робіт на теми джазу.

(Рівне–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG