Доступність посилання

ТОП новини

У Британії низькобюджетний фільм тріумфував на церемонії вручення нагород BAFTA


Актор Мікі Рурк позує під час вручення премії BAFTA за номінацією «найкращий актор» за роль у кінострічці «Борець», Лондон, 8 лютого 2009 р.
Актор Мікі Рурк позує під час вручення премії BAFTA за номінацією «найкращий актор» за роль у кінострічці «Борець», Лондон, 8 лютого 2009 р.

Лондон – Британський низькобюджетний фільм «Мільйонер міських нетрів» став сенсацією на церемонії оголошення лауреатів нагород Британської академії кіно- і театрального мистецтва (BAFTA). Загалом фільм, випередивши голлівудських конкурентів, зібрав урожай із семи нагород, включно із призами за найкращий фільм і найкращому режисерові.

Це була тріумфальна ніч для британського кіно на церемонії, де зібралися найбільші міжнародні зірки, такі, як, зокрема, американські актори Бред Пітт та Анджеліна Джолі. Крім семи нагород BAFTA для стрічки режисера Данні Бойла, приз за найкращу жіночу роль одержала британська акторка Кейт Вінслет, пам’ятна багатьом за головною роллю у фільмі «Титаник». Цікаво, що Вінслет у жорсткій конкуренції перемогла, серед інших і саму себе. Річ у тім, що її було номіновано на нагороду за дві ролі – у фільмах «Революційний шлях» та «Читач». Переможною виявилася остання з двох ролей. Це – друга BAFTA британської акторки. Першу вона одержала 1995 року за роль у фільмі «Сенс і чутливість».

Американський актор Мікі Рурк, що на кілька років зник із поля зору шанувальників кіно, одержав нагороду BAFTA, що вважається однією з найпрестижніших у світі, за фільм «Борець». Він розсмішив публіку, коли вдався до нецензурної лексики у виступі-подяці. Відтак він присвятив свою нагороду покійному акторові Ричардові Гаррісу.

Іспанка Пенелопе Крус здобула визнання, як виконавиця найкращої допоміжної жіночої ролі у фільмі Вуді Аллена «Вікі, Крістіна, Барселона». Приз за найкращу допоміжну чоловічу роль посмертно і передбачувано було присуджено Гіту Леджеру. Він зіграв Жокера у фільмі «Лицар темряви».

Коли режисер Данні Бойл отримував нагороду, як найкращий режисер, він подякував людям, які влаштували для його батька можливість стежити за церемонією вдома. В нього згоріла проводка, але йому допомогли вчасно полагодити устаткування й стежити за церемонією по телебаченню. Коли Данні Бойл дякував членам своєї сім’ї за підтримку, його син встав зі свого місця у залі й гукнув: «Тату, я тебе люблю!»

Бойл, зокрема, сказав: «Я починав як театральний режисер недалеко звідси – у театрі Royal Court. Хочу подякувати Максові Стаффордові-Кларку та Ричардові Вілсону, які дали мені таку можливість. У п’єсі Гаварда Баркера «Перемога», яку я там поставив, є такі слова: в кінці нема, куди йти, крім як повернутися туди, звідки ти походиш. Хочу дуже подякувати Академії BAFTA: дякую!»

Фільм Бойла «Мільйонер міських нетрів», що його дія відбувається в індійському місті Бомбеї, багато критиків називають фаворитом на Оскара. Стрічка з Девом Пателом у головній ролі також виграла нагороди за монтаж, кінематографію, музику та звук. Сценарист цього фільму Саймон Бофой одержав приз за найкращу екранізацію п’єси. Коли він одержував нагороду, то сказав, що має вдома дві копії BAFTA і тепер тішиться, що одержав справжню.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG