Доступність посилання

ТОП новини

Литвин у Брюсселі поглиблюватиме міжпарламентські стосунки


Брюссель – Свій перший візит до європейських інституцій з моменту обрання спікером українського парламенту здійснить сьогодні Володимир Литвин. Програмою дводенного перебування у Бельгії передбачені зустрічі з Генсекретарем Ради Євросоюзу, Верховним представником з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою, Головою Європарламенту Гансом-Ґертом Поттерінґом та офіційними представниками Королівства Бельгія. У центрі обговорень – міжпарламентські стосунки, питання внутрішньої політики та деталі нової ініціативи Європарламенту «Євронест».

Спікер Володимир Литвин має провести у Бельгії два дні, що обіцяють бути багатими на обміни думками, зустрічі та плани на майбутнє, пояснює посол України при Євросоюзі Андрій Веселовський.

«Основна мета візиту спікера Верховної Ради до Брюсселя – представити консолідоване бачення розвитку стосунків українського парламенту з Євросоюзом. Насамперед, з Європарламентом, бо він висунув цікаву ініціативу, що полягає у створенні ще одного формату співробітництва між Україною та ЄС. Це так званий «Євронест» – взаємодія і співробітництво парламентів країн «Східного партнерства» з Європейським парламентом. Це означає для України додатковий формат реалізації нашого європейського покликання, наших європейських аспірацій», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода представник України при Євросоюзі Андрій Веселовський.

Зазначимо, що згадана Парламентська Асамблея «Євронест» має розпочати свою роботу одразу після липневих європейських виборів. Ініціатива парламентської фракції «Європейської народної партії та Європейських демократів», вона передбачає багатосторонній обмін на рівні парламентів ЄС та України, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та демократичних рухів Білорусі. Деталі функціонування цієї ініціативи – серед запланованих тем, що обговорюватимуться Головою Верховної Ради Володимиром Литвином із представниками Європарламенту.

Проблеми внутрішньої та зовнішньої політики

Сьогодні зранку український спікер має зустрітися із Генсекретарем Ради Євросоюзу, Верховним представником з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою. Посол України при ЄС Андрій Веселовський каже, що сторони, вочевидь, обговорюватимуть проблеми внутрішньої та зовнішньої політики: «Спільна зовнішня безпекова політика, яку, власне, реалізує пан Солана, є дуже важливою складовою української внутрішньої політики. З огляду на те, що саме Верховна Рада визначає засади зовнішньої та внутрішньої політики, безперечно, що тема для обміну думками є».

Згідно повідомлень прес-служби Верховної Ради, Володимир Литвин планує також зустрітися з декількома головами фракцій Європарламенту. Він також візьме участь у спільному засіданні Комітету із закордонних справ Європарламенту, делегацією цієї ж установи, що опікується зв’язками із Україною від Комітету парламентського співробітництва Україна-ЄС.

(Брюссель – Київ-Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG