Доступність посилання

ТОП новини

Сюрпризи майбутніх парламентських виборів. Українські книжки купують. (Огляд преси)


Київ – За період з жовтня 2008 року по січень 2009, в українському суспільстві сформувався попит на появу нових політичних сил. Про це, посилаючись на дослідження соціологів, інформує газета «День». Видання пише, що коли така тенденція збережеться, то на наступних парламентських виборах Україну чекають якщо не сюрпризи, то серйозні зміни в парламенті. Прихід до влади молодих прогресивних сил більшість українців пов’язують із колишнім спікером Арсенієм Яценюком. Про інших можливих фаворитів парламентських та президентських перегонів розповідається в статті «Народ вимагає нових героїв».

Сьогодні на українських прилавках вільно почувається китайський та турецький одяг, взуття, іграшки... Зроблені ж в Україні аналоги, якщо й лежать поруч, то на них подивиться не кожен покупець. Насамперед, через дорожчі ціни. Як пише газета «День», нині імпортери легкої промисловості в Україні стали монополістами. Причини – непродуманість і незбалансованість українського законодавства, насамперед, податків. А ще корупція на кордонах. Більше про те, що заважає розвиткові української легкої промисловості розповідається в публікації «Зроблено не в Україні...».

А ось для книговидавничої галузі Україна криза може виявитися не такою вже й фатальною. Через подорожчання майже на чверть російської книги (через співвідношення курсу рубля і гривні), українські видання стали користуватися більшим попитом. Тож нинішня криза, як підсумовує газета «Діло», це можливість потіснити росіян з вітчизняного ринку.

Пільгові державні кредити, що підуть на завершення будівництва житла, отримуватимуть насамперед черговики і військовослужбовці. Кошти виділятимуться безпосередньо громадянам як пільгові кредити: довгострокові, до 30 років, позики під 14 відсотків. За рахунок бюджетних 3 мільярдів гривень планується побудувати 30 тисяч квартир. Докладніше про це розповідає газета «Факти».

Депутати від БЮТ намагаються повернути на вулиці столиці рекламу алкоголю та тютюну, стверджує газета «Вечірній Київ». Видання інформує, що у Верховній раді України зареєстрували законопроект, в якому пропонується ще на рік дати зелене світло зовнішній рекламі алкоголю та тютюну, а також озвученню такої на телебаченні. Про персоналії, які особливо зацікавлені в лобіюванні цього закону, і бізнес яких безпосередньо пов’язаний з рекламою та ТБ розповідається в статті «Кращі друзі Юлії Тимошенко – горілка та сигарети».

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG