Доступність посилання

ТОП новини

Київ – Бухарест: говоримо про малий прикордонний рух


Київ – Сьогодні у Бухаресті українські та румунські дипломати розпочинають переговори про малий прикордонний рух. Це означає, що у разі порозуміння міністерств закордонних справ двох сусідніх держав українці, які мешкають на прикордонній з Румунією території, зможуть вільно пересуватись через кордон.

Україна переговори з Румунією щодо запровадження малого прикордонного руху розглядає у контексті забезпечення полегшеного перетину кордону українцями, які мешкають на прикордонних територіях. Так, малий рух уже діє між Україною і Словаччиною та Угорщиною, «на підході» – Польща. З Румунією переговори лише починаються, оскільки ця держава вступила до Євросоюзу, але ще не увійшла до Шенгенської візової зони.

«Для нас важливо закінчити весь цикл укладання угод з прикордонними країнами, які є членами ЄС, з тим, аби лібералізувати перетинання державного кордону громадянами України, які проживають у так званій прикордонній смузі. У рамках переговорів у Бухаресті обговорюватимуться визначення протяжності прикордонної смуги», – повідомив речник міністерства закордонних справ Василь Кирилич.

Зменшити навантаження на консульства

В інтерв‘ю українським ЗМІ Посол Румунії Траян Лауренціо-Христя заявив, що нині громадяни України не мають проблем з отриманням румунських віз – мешканці прикордонних з Румунією територій звертаються до консульств в Одесі та у Чернівцях. Запровадження малого руху на кордоні України та Румунії дозволить зменшити навантаження на консульства і поглибить гуманітарні і торговельні контакти між двома країнами, – переконаний Посол.

За словами директора київського Центру миру Олександра Сушка, сам механізм малого прикордонного руху є компенсаторним механізмом, щоб зменшувати негативний вплив розширення Шенгенської зони.

У найближчі рік – два Румунія не увійде до Шенгенської зони, але Україна вирішила заздалегідь підготуватись до цього цілком реального кроку своєї сусідки. Підготуватись, забезпечивши візові права українців, які мешкають у прикордонній смузі, - вважає Олександр Сушко.

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG