Доступність посилання

ТОП новини

Острог згуртовує відомих земляків


Острог – на засіданні ради Рівненського земляцтва 10 лютого 2009 р.
Острог – на засіданні ради Рівненського земляцтва 10 лютого 2009 р.

Рівне – Уродженці Рівненщини, об’єднані в міжнародну громадську організацію – Рівненське земляцтво –– зібралися вчора в Острозі - для того, щоб з’ясувати потреби рівнян у складний економічний період та скоординувати свої зусилля, допомагаючи землякам.

Сьогодні у Рівненському земляцтві – понад 700 відомих в Україні людей. Його мета - зберігати традиції та культуру рідного краю, популяризувати своїх земляків та їхні здобутки і допомагати рідній області. Як розповів віце-президент земляцтва Святослав Ващук, за ініціативи та сприяння Рівненського земляцтва група дітей з чорнобильських родин, які живуть в Демидівському, Сарненському районах та у Рівному нещодавно побували в Афінах. Об’єднання допомагає землякам з навчанням та працевлаштуванням у Києві, надає матеріальну та гуманітарну допомогу мешканцям своєї малої батьківщини.

Допомога від рідної землі

«Телефонує жінка з Зарічненського району, її прооперували в Харкові. А уваги не приділяють – коштів немає… Ми зв’язалися з Харківським земляцтвом – проблема була вирішена. Ми створили центр професійної і соціальної реабілітації інвалідів Рівненщини – шукаємо зараз інвесторів. Щоб забезпечити цих людей, які можуть і вміють працювати, роботою», – зазначив віце-президент земляцтва Святослав Ващук.

Під час зустрічі земляків мова йшла і про залучення інвестицій для створення нових робочих місць, і про відродження історичної пам’яті українцям – видавництво книг і буклетів про Велику Волинь.
Не бійтеся Росії, а вмійте її переграти – там, де це можливо і потрібно це зробити» - Леонід Кравчук


Зустріч не випадково відбулася у стінах найдавнішого навчального закладу Східної Європи – Острозької академії. Адже почесним президентом земляцтва є перший Президент Незалежної України Леонід Кравчук, котрий, до речі, в 1993 році своїм Указом про створення Острозького колегіуму підштовхнув відродження Волинських Афін.

Академія відроджувалася у не менш складні роки становлення держави, давалися взнаки розірвані економічні зв’язки. А все ж тоді її оновленню сприяла велика віра ентузіастів –науковців, котрі поверталися сюди звідусіль, і підтримка земляків – таких, як Микола Жулинський і Леонід Кравчук. Так, з Дніпропетровського університету свого часу до рідного Острога повернувся відомий український історик Микола Ковальський, котрий підняв глибинні пласти історії Волині та створив тут Інститут дослідження Острогіани. Усі, хто нині буває в Острозі, відзначають його особливу духовну атмосферу.
Почесний президент Рівненського земляцтва – колишній Президент України Леонід Кравчук. 10 лютого 2009 р.


Не бійтеся Росії

Водночас Леонід Кравчук, відповідаючи на запитання академічного братства, наголосив – політична криза в Україні є набагато глибшою від економічної: «Це ж абсурд повний. Влада втратила відповідальність перед народом. Аби сьогодні лідери всіх політичних сил і владні лідери прийняли одне рішення – працювати разом і вирішувати ті питання, які стоять перед Україною… Кажуть – це неможливо. А чому? – Потрібні елементарне бажання і відповідальність перед народом. Якби вони зійшлися і почали разом працювати – можна було б говорити про вихід з економічної кризи…Перестаньте принижувати Україну перед українським народом і всім світом. Не бійтеся Росії, а вмійте її переграти – там, де це можливо і потрібно це зробити».

Результатом виїзного засідання в Острозі має стати Звернення від «Рівненського земляцтва» до Президента та Прем’єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася в державі. «Я думаю, що як перший Президент України, я маю право сказати своє слово і уряду, і президентові. Це мають бути тривожні роздуми всіх українців, в яких народ закликає владу координувати свою роботу і працювати злагоджено в межах Конституції України», – зазначив Леонід Кравчук.

(Рівне–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG