Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра нового українського фольк-балету «Обранець сонця»


Київ – Сьогодні в Київському муніципальному академічному театрі опери та балету для дітей та юнацтва відбудеться прем’єра фольк-балету «Обранець сонця». Її автор – молодий український композитор Олександр Шимко. Здійснює виставу Український академічний фольклорно-етнографічний Ансамбль «Калина».

Побачити балет чи оперу на театральній сцені сучасного українського композитора нині доводиться дуже рідко. Особливо, якщо зважити, що автор музики Олександр Шимко ще зовсім молодий. Твір, який він назвав «Обранець Сонця», переносить глядачів у прадавні, передхристиянські часи. Його зміст нагадує міфологічні сюжети.

Вистава «Обранець сонця» починається романтичною музикою. Дівчина шукає свого Обранця. Ним стає загадковий кам’яний Ідол. Силою любові нерухома постать перетворюється на живу істоту. Дівчина захищає Ідола і своє кохання від підступності людей.

Постановники назвали нову виставу фольк-балет-містерія. Балетну постановку здійснює відомий український хореограф Алла Рубіна. Вся дія спектаклю супроводжується також хоровим співом. У виставі щедро розсипані обрядові пісні народних календарних свят. Але озвучені вони сучасною мовою.

Прем’єру, яка сьогодні відбудеться в Дитячому музичному театрі, створює Український фольклорно-етнографічний Ансамбль «Калина». Адже в його складі є і оркестр народних інструментів, і танцювальний і хоровий колективи.

На запитання кореспондента Радіо-Свобода на якого глядача розрахована вистава, художній керівник Ансамблю «Калина» Валентин Козаченка відповів: «Наш спектакль звернений, насамперед, до молодого слухача. Він багато в чому експериментальний. Однак, в основі вистави – прадавні легенди, українська обрядовість та перлини народної культури. Цим спектаклем ми прагнули відродити наші духовні коріння, повагу до наших національних джерел. Приходьте, слухайте, дивіться. Чекаємо на наших виставах».

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG