Доступність посилання

ТОП новини

Українські підприємці захищатимуть себе зброєю і законом про мораторій на перевірки


Київ – Якщо дірку в державній скарбниці заповнюватимуть поборами з підприємців, 80% з них перейдуть у тінь, кажуть деякі підприємці. Вони також не виключають, що свої інтереси захищатимуть самотужки – зі зброєю в руках.

Представники малого бізнесу на Тернопільщині масово озброюються, вважає голова об’єднання підприємців Тернопільської області Петро Мокрій. Він помітив, що з початку року підприємці масово вступають до мисливських товариств і оформлюють на себе рушниці, щоб захистити свій бізнес. Та й в інших регіонах України купувати зброю стали частіше: так, у Дніпропетровську з початку року мисливських рушниць придбали більше, ніж за такий же період минулого року – повідомляє облуправління МВС.

Мораторій на перевірки підприємців – альтернатива громадянській війні

Самі підприємці говорять, що таким чином вони готуються переходити «в тінь»: зростання податкового тиску та зливу перевірок, що розпочалася разом з кризою, не кожен витримає. Причини втечі «в тінь» – очевидні. Зменшення державного фінансування працівники міліції компенсують більш активною перевіркою ринкових торгівців та інших представників малого бізнесу. Подібне стосується й інших контролюючих органів. «Полюючи» на підприємця, вони забезпечують собі позабюджетні надходження, каже голова спілки роботодавців Хмельниччини Надія Погосян.

«Уряд зробив дрібного підприємця одним із основних джерел наповнення бюджету. Ми відчуваємо, як збільшився податковий прес, почастішали перевірки. І ніяких заходів для упередження тиску на підприємців держава не вживає. Підприємництво України знаходиться на тій критичній межі, за якою терпіти буде неможливо», – зазначила Надія Погосян. На її думку, єдиний вихід – мораторій на всі перевірки на період кризи.

Тиск на підприємців загрожує громадянською війною – вважає авторка законопроекту про мораторій на перевірки підприємців, народний депутат Ксенія Ляпіна. І пропонує, допоки не пізно, захистити підприємця не вогнепальною зброєю, а «правовою сокирою».

«Прогнози в разі неприйняття закону – дуже песимістичні. Потрібні кардинальні заходи. А у нас закони щодо підприємництва – здебільшого декларативні. Іде собі цей перевіряючий, сокирою махає. Показуйте йому Конституцію, закони, що декларують загальні принципи – а його принципи не цікавлять! Ми пропонуємо закон, простий, як сокира: заборонити перевіряти! Зрозуміло, як божий день. Єдиний метод, який зараз може спрацювати», – наголосила народний депутат Ксенія Ляпіна.

Не заважати

Ксенія Ляпіна прогнозує, що законопроект «Про мораторій на перевірки представників малого та середнього бізнесу» мають підтримати всі фракції. Але не виключає, що контролюючі органи почнуть через Верховну Раду лобіювати своє право на «годівнички».

Свою думку про нагальність такого закону Радіо Свобода висловив депутат від Партії Регіонів Михайло Чечетов: «Якщо в нас не буде підприємців, то не буде й бюджету. Бізнесмени недаремно кажуть, що наша держава – імпотент. Бо не здатна допомогти ні розумними податками, ні кредитом, ні держзамовленням. Але навіть така держава може виконати важливу функцію, нескладну і безкоштовну: не заважати!»

За словами народного депутата Михайла Чечетова, мораторій на перевірки вкрай потрібний. Він висловив переконання, що Верховна Рада підтримає цю пропозицію.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG