Доступність посилання

ТОП новини

Військова таємниця: в Севастополі вирішували долю зайвих російських моряків


Пікет активістів Союзу радянських офіцерів. 12 лютого 2009 р.
Пікет активістів Союзу радянських офіцерів. 12 лютого 2009 р.

Севастополь – У четвер в Севастополі пройшло засідання колегії російського військового відомства – напівтаємно і зі скандалами. На нараду з Москви прибув сам міністр оборони Росії Анатолій Сердюков. У Севастополі пікетом його зустріли активісти Союзу радянських офіцерів.

Учасники пікету під червоними прапорами протестували проти намірів керівника російського військового відомства «оптимізувати структуру флоту», скоротивши значну частину посад офіцерів. Їх було не багато – не більше двох десятків, але останнім часом тема скорочень на російському флоті стала в Севастополі актуальнішою, аніж чергова сварка «помаранчевих» в Україні.

Один із учасників пікету
Мова йде про нову програму російського уряду про «перспективний образ Збройних Сил Російської Федерації», яка передбачає перехід в тому числі і на «нову організаційно-штатну структуру» флотів, насамперед, Чорноморського. Якщо сказати простіше – йдеться про значні скорочення особового складу, в тому числі – офіцерського. І, за даними військових джерел Радіо Свобода у Севастополі, тут виникли справжні «панічні настрої російських військових моряків напередодні очікуваних масових скорочень у Збройних Силах Росії».

Уже в першій половині нинішнього року в Севастополі очікують не менше 8 тисяч нових безробітних, більшість з яких – із російськими паспортами і навиками поводження зі зброєю.

На флоті – паніка, чекають на нового Шмідта?

Саме це ті ж джерела називають головною причиною приїзду до Севастополя російського міністра – гасити паніку, адже скоротити планують до третини офіцерів і майже всіх мічманів/прапорщиків. Але дізнатися це від міністра не вдалося. Анатолій Сердюков перед місцевою пресою так і не з’явився.

Не відбулося навіть заплановане традиційне покладання вінків до меморіалу захисників Севастополя. Натомість, за даними військових джерел, він подався на узбережжя – на дачу командувача ЧФ. Слід додати, що дата візиту Сердюкова тривалий час приховувалася навіть від російських військовиків і сама нарада пройшла напівтаємно. На місцевих інтернет-форумах, популярних серед військових, висловлювалися прогнози про швидкий прихід «нового лейтенанта Шмідта», а російський міністр, в минулому – директор меблевої фірми, йменувався лише «мебельщиком».

Напередодні деякі київські мас-медіа повідомляли, що на колегії йтиметься про передачу українській стороні низки об’єктів Чорноморського флоту Росії, який в умовах економічної кризи більше не може їх утримувати. Зокрема, прогнозували, що на розгляд виїзної Колегії міністерства оборони Росії будуть винесені питання про повернення Україні судноремонтного заводу, спортивного клубу ЧФ і передачу ділянок, де планувалося збудувати житло для російських моряків. Однак, про це з українського боку ніхто не знав.

У четвер у Севастополі також перебував заступник міністра закордонних справ України Юрій Костенко, який сказав журналістам, що приїзд російського високопосадовця до Севастополя не був узгоджений з українським зовнішньополітичним відомством. За його словами, жодних спроб обговорити питання передачі об’єктів з боку російських військових у четвер не було.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG