Доступність посилання

ТОП новини

Валентин і «Валентинки». Що дарують українці своїм коханим на День Валентина?


14 лютого в Україні очікують пік весіль. Як стверджують співробітники рагсів, молодята поспішають одружитися саме у день закоханих. На Валентина зареєструють вдвічі більше пар, ніж зазвичай. Ті ж закохані, які ще не поспішають зв’язати себе путами Гіменея, і які визнають День Валентина, можуть освідчитися у коханні своїй половинці і приготувати для неї маленький сюрприз. Що дарують українці своїм коханим на це свято? Скільки витрачають грошей і на кого розрахована подарункова індустрія?

Індустрія подарунків працює майже на повну

Найпопулярніший і відносно дешевий спосіб освідчитися у своїх почуттях коханій людині - це надіслати їй листівку-валентинку. До слова, найдавніший атрибут дня всіх закоханих зберігається у Британському музеї і датований 15 століттям. А що ще люблять дарувати своїй половинці закохані українці? Про це дізнавалася кореспондентка Радіо «Свобода» Наталка Коваленко.

«В останній тиждень у столичних подарункових магазинах переважає червоний колір — у кожному можна знайти щось, пов’язане із серцями та коханням.

Сьогодні останній передсвятковий день, коли можна купити подарунок. Але далеко не всі покупці зробили свій вибір:

- Поки не знаю. Щось, щоб залишилося в пам’яті або щось корисне.
- Парфумерію!
- Любов, ласку, квіти.
- Валентинку, звичайно!

Кажуть, 14 лютого – це день, якого найбільше чекають не так закохані, як продавці солодощів, сувенірів, а особливо – квітів. Так і продавці надувних кульок вийшли сьогодні на вулиці, але цього року, скаржаться, за декілька годин продали лише 2 кульки по 3 гривні кожна. «Криза вдарила і по коханню теж – за цілий ранок продали лише 2 кульки».

Зате продавці проблему подарунків вирішують не відходячи від робочого місяця. «У нас є чудові мильні ароматизовані сердечка. Вони і якісні, і приємні. Таке мильце в красивому мішечку коштує біля 25 гривень», - розповідає Марія.

Лариса, зазвичай, продає різні м’які іграшки, але до дня усіх закоханих майже всі полички заставляє рожевими та червоними сердечками різних розмірів. Жінка говорить, що закуповувати сердечка почали ще на початку тижня. «Це Рівненська фабрика, Китай ми стараємося не брати. Краще купувати вітчизняного виробника – Рівне, Черкаси роблять м’які іграшки. Від 20 гривень і десь до 150. Купують всі: і школярі, і дорослі, і бабусі, дідусі».

Найдешевшим подарунком, а також головною й обов’язковою деталлю свята всіх закоханих є «Валентинки» — листівки-послання з освідченнями. Найбільший вибір листівок - на книжково-канцелярських розкладках. Вартість найдешевшої – півтори гривні».

Найчисельніша армія шанувальників дня святого Валентина - це підлітки, зауважує маркетолог Вікторія Омельчук. Саме на них і працює вся індустрія яскравих і недорогих подарунків. «Підлітки отримують «меседж»: є таке свято, треба його проводити певним чином. Тож вони дотримуються правил, традицій, стають споживачами дешевої сувенірної продукції у великій кількості. Є ще одна група людей, які, зазвичай, готують подарунки до цього свята. Це люди від 21 до 35, для них це легалізований культурою спосіб виразити свої почуття».

Як святкують латвійці?

Не зважаючи на те, що, як запевняють маркетологи, свято є досить комерціалізованим, все ж це чудовий спосіб поздоровити своїх коханих та порадувати їх квітами, солодощами та цікавою дрібничкою. Самі так вважає молодь у Латвії.

Хоч День Святого Валентина почали святкувати там не так давно, але вже існують свої традиції. Зокрема, в школах кожний учень, як у молодших, так і у старших класах, з нетерпінням чекає цього дня, бо обов’язково отримає від того, хто йому симпатизує, «валентинку» - любовне послання. Також у Латвії саме у День Святого Валентина полюбляють одружуватися молодята.

Водночас, згідно з проведеним опитуванням, латвійські чоловіки хотіли б отримати на День Святого Валентина якийсь таємний сюрприз, саморобний подарунок, книгу або романтичний вечір удвох. У свою чергу жінки очікують цього дня від коханих квіти, парфуми, романтичну подорож, іграшки або гроші.

Що стосується витрат на подарунки, то, згідно з дослідженням, проведеним Центром планування коштів, цього року в Латвії, можливо з огляду на фінансову кризу, відзначати День святого Валентина будуть лише 40% латвійців, які планують виділити на купівлю подарунків від 10 до 50 доларів.

Що краще: романтичний сюрприз чи матеріальний дарунок?

Якщо українським закоханим захочеться здивувати свою половинку ексклюзивним букетом, то за нього доведеться викласти як мінімум 150 гривень. За словами флориста Інни, однаковою популярністю користуються як жіночі, так і чоловічі композиції з квітів. «Букет можна зробити у червоній упаковці, переважно з червоних квітів. Для чоловіків букети мають бути високі, «витягнуті», у формі трикутника. А от букет у формі серця роблять на автомобілі, він коштує десь 450 гривень».

Та чи завжди треба витрачати такі гроші? Зовсім необов’язково, запевняє киянин Володимир. Дивувати та радувати кохану дівчину він воліє нематеріальними сюрпризами. «В достатньо скрутному фінансовому становищі я згадав розповідь моєї дівчини, яка зараз, до речі, вже є моєю дружиною, про старовинний покинутий будинок у центрі міста. Я пробрався туди на горище, прикрасив його, купив вина. Тож ми провели там чудовий романтичний вечір із прекрасним видом з вікна».

Романтичні вечори - це минуле, переконаний двадцятип’ятирічний Дмитро. Скотитися вниз згори у кулі - такий подарунок зробила кохана любителю гострих відчуттів. «Зорб-екстрім це вид екстремальної розваги. Це така надувна двошарова куля. В неї залазить людина, її там закріплюють і спускають з гори вниз. Нас пристібнули один навпроти одного, ми котилися вниз з незабутніми враженнями. Це щось неймовірне!»


Які подарунки На День Валентина Вам до вподоби?
Інна, школярка: Мені лише 16, тож поки ніяких аж таких цікавих подарунків не отримувала.
Володимир, юрист: Я не великий романтик. Тому, зазвичай, дарую щось потрібне. Це одяг, парфумерія, косметика.

Лора, в декреті: Найчастіші подарунки на таке свято це сувеніри або необхідна річ.
Артур, фотограф: Це завжди щось дуже особисте, що показує моє ставлення до людини.
Надія, майстер манікюру: На жаль, поки що немає, кому зробити сюрприз. Але, якби була така людина, я б щось придумала незвичайне.
Сергій, підприємець: Я б хотів отримати в подарунок відпустку, а коханій хотів би подарувати машину… Поки це лише мрії.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG