Доступність посилання

ТОП новини

«Фаїна»: повернення екіпажу


Екіпаж «Фаїни» нарешті вдома
Екіпаж «Фаїни» нарешті вдома

Київ – Українські моряки судна «Фаїна», після 4 місяців полону, в п’ятницю повернулися на батьківщину. Разом із ними з Кенії прилетіли до Києва й решта членів екіпажу – двоє росіян і латвієць. В аеропорту Бориспіль моряків зустріли їхні рідні та Президент України Віктор Ющенко. Він наголосив, що головне завдання українських спецслужб було «визволити людей і вони з ним справилися». Російських моряків забрали з аеропорту представники посольства Росії в Україні.

Худі та засмаглі, з виснаженими, але світлими від радості обличчями, зійшли моряки «Фаїни» з трапу президентського літака, якого спеціальним рейсом посилали за ними до кенійського порту Момбаса.

У столичному Борисполі їх зустрічали ті, хто чекав їхнього повернення найбільше – рідні та близькі. Емоції переповнювали і не давали говорити.

Президент Віктор Ющенко та боцман «Фаїни» Денис Шаповалов під час зустрічі екіпажу «Фаїни» в аеропорті Бориспіль
Зустрічав екіпаж «Фаїни» і Президент України. Він вкотре наголосив, що українським спецслужбам та судновласнику вдалося найголовніше – «обійтися без людських жертв».

«І щоб там не говорили, щодо суми викупу, чи тривалості полону, якби треба було ще 2 місяці чекати, але щоб усі були живі, я б радив чекати», – сказав Віктор Ющенко.

Президент повідомив, що відповідним указом нагороджує команду «Фаїни» та співробітників спецслужб, які брали участь в операції – державними нагородами за мужність.

Серед інших Президент особисто потиснув руку Денису Шаповалову – боцману «Фаїни» й моряку з багаторічним стажем.

Життя у полоні

Після першого шоку внаслідок захоплення, команда оговталася і виробила тактику «непровокування» піратів.

«Члени екіпажу трималися разом, допомагали і підтримували один одного, а старші й досвідченіші підтримували психологічний стан молодших», – розповів Радіо Свобода Денис Шаповалов

Сомалійські «флібустьєри» – це «королі й жебраки» віком від 17 до 45 років. Їхня поведінка вирізняється імпульсивністю, а особливо коли не вистачає наркотиків, під впливом яких вони майже весь час перебувають.

Кілька разів пірати намагалися зняти з судна зброю і вивезти, але їм так і не вдалося нічого зробити під пильним наглядом ВМС США.

Пірати майже увесь час полону тримали 17 моряків в одній 12 метровій каюті.

Там був туалет і душ, але за браком прісної води, для гігієнічних потреб почали використовувати солону воду, а прісну берегли лише для пиття та приготування їжі. Випускали лише тих, хто був змушений нести вахту і тих, кому вже було дуже погано.

Пірати доставляли на борт «Фаїни» продукти, переважно рис і локшину, часом кіз – і тоді було м'ясо, а також ловили рибу, а бортовий кок і стюарт (зовсім юний хлопець) готували з цього їжу.

Вони дуже старалися, щоб одноманітна їжа не завдавала шкоди здоров'ю команди і не була прісною, тим більше, що харчів вистачало лише на одноразове харчування – увечері. Інколи доводилося готувати й для піратів.

Особливо напруженими виявилися останні дні.

Спочатку на палубу упав пустий пакет, а лише згодом – із викупом. Пірати були дуже збудженими, довго ділили викуп і потім 5-ма чи 6-ма групами, через великі інтервали часу покидали борт корабля.

Зате, якою великою була радість, коли моряки зрозуміли, що вони нарешті вільні, і що до них вже прийшла допомога – кораблі ВМС США.

На запитання – «Ви плакали і сміялися?!», боцман стримано відповів: «Можна сказати й так!»

Екіпаж «Фаїни» дякує морякам ВМС США за допомогу

Денис Шаповолов попросив Радіо Свобода передати подяку екіпажу «Фаїни» американським морякам.

«Я хочу від імені екіпажу, від себе особисто, від усіх наших рідних і близьких, висловити глибоку повагу і величезну вдячність командам й капітанам 72-го і 87-го корветів військово-морських сил Сполучених Штатів Америки і екіпажу буксира, який нас супроводжував – за те, що вони для нас зробили. Це справжні люди, справжні моряки, яким небайдужі не лише наші долі, а долі усіх моряків, які потрапляють у небезпечні ситуації. Це справжні хлопці! Схиляю голову перед ними і дякую за те, що вони є, і були поряд із нами. Передайте їм найкращі побажання! Хай їхня служба буде спокійною і якнайменше буде бойових виходів!», – сказав боцман «Фаїни».

Однак, Денис Шаповалов, утримався від оцінки дій українських спецслужб, керівництва України та судновласника у справі звільнення екіпажу.

Сказав, що немає достатньої інформації і пообіцяв прокоментувати це тоді, коли дізнається про все достеменно.

Додому. Відпочивати. Лікуватися.

Наразі ж усі моряки поїхали додому. Але хто захоче – повернеться до Києва для реабілітації у медичних закладах Державного управління справами, зокрема у «Феофанії».

Про це повідомив заступник керівника Державного управління справами Ростислав Валіхновський, який очолював групу медиків, яка у складі офіційної делегації України 12 лютого зустрічала «Фаїну» у Кенії.

За словами Валіхновського, «медогляд встановив, що в усіх членів екіпажу наразі стабільний стан здоров'я, жоден із моряків не потребував стаціонарної медичної допомоги, йдеться лише про необхідність амбулаторного обстеження та надання лікарської допомоги безпосередньо на місці».

Російських моряків забрали з аеропорту представники посольства Росії в Україні. Тіло ще одного їхнього товариша, капітана Володимира Колобкова, який помер одразу після захоплення судна, залишилося поки що у Кенії – для проведення патологоанатомічної експертизи.

Усі ж інші члени екіпажу судна «Фаїна», яким пощастило вижити і повернутися з полону, – кажуть, що мають намір і далі плавати, чи то пак – «ходити» морем.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG