Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку прочани-шиїти зібралися до святині попри напади


Десятки тисяч іракських шиїтів не побоялися нападів на них і зібралися в неділю в місті Карбалі, що за 80 кілометрів на південь від Багдада, біля мечеті Імама Хусейна, щоб ушанувати одне зі своїх головних свят – Арбаїн.

Дехто з прочан б’є себе канчуками по грудях чи роздирає голову на знак жалоби за однією з найшанованіших шиїтами осіб, Імама Хусейна – онука Пророка Магомета.

День Арбаїн, 20-й день місяця сафара за мусульманським календарем, позначає кінець 40-денної жалоби за Хусейном ібн Алі ібн Абі Талібом, загиблим у день Ашура (10-й день місяця мухаррама) мученицькою смертю в битві при Карбалі 61 року гіджри (680 року за європейським ліком). Ці дати визначаються за мусульманським календарем і припадають у різний час за календарем західним; цього року день Арбаїн відповідає 15 лютого.

Місто Карбала є відтак для шиїтів п’ятим найсвятішим місцем після Мекки, Медіни, Єрусалима й ан-Наджафа в Іраку.

Протягом прощі до Карбали, яка триває впродовж днів жалоби, на шляху до міста останніми роками від вибухів гинуть десятки прочан. Зокрема, лише в п’ятницю такий самогубчий напад смертника вбив відразу 42 особи.
XS
SM
MD
LG