Доступність посилання

ТОП новини

Оштрафували генерального прокурора


Нью-Йорк – В американському штаті Нью-Джерсі автомобіль генерального прокурора, а по суті, міністра юстиції штату, зупинила шляхова поліція і оштрафувала за перевищення швидкості. Ця невелика пригода привернула нашу увагу, бо в Україні важко подібне уявити собі. Тут, либонь, автоінспектор, який наважиться зупинити високе начальство на дорозі, може поплатитися за свою сміливість.

Енн Мілграм, шеф правоохоронних служб штату Нью-Джерсі, у п’ятницю, наприкінці робочого тижня, їхала додому за кермом своєї старої Хонди 1994-го року по шосе номер 1. Генеральний прокурор Нью-Джерсі заводить кримінальні справи на діячів організованої злочинності, мафії тощо, тому потребує персональної охорони. Звичайно Енн Мілграм супроводжують охоронці, але цього разу вона їх відпустила.

У зоні обмеженої швидкості, не вище 80 кілометрів на годину її зупинив патрульний, бо його спідган зафіксував швидкість машини на позначці 111 кілометрів. За таке порушення належиться заплатити 176 доларів плюс 4 штрафні пункти у комп’ютерне досьє водія, що спричиняє істотне підвищення страховки.

Міністр юстиції Мілграм не сперечалася і не намагалася чинити тиск на поліцейського своєю посадою. Вона сказала, що заплатить штраф і невдовзі після пригоди опублікувала заяву для преси, де, зокрема, говорилося таке: «Я припустилася помилки і я свідома того, що я порушила законне обмеження. Я беру на себе відповідальність за те, що їхала надто швидко».

Порушення етичних засад – відставка

Канцелярія міністра наголосила, що міс Мілграм ніколи раніше не порушувала правил руху і перевищення швидкості трапилося вперше. Цікаво, що Енн Мілграм перед тим, як її призначили на посаду, була першим заступником у тодішнього міністра юстиції Заліми Фарбер. Міс Фарбер була змушена подати у відставку після гучного скандалу, звинувачення у зловживанні службовим становищем і порушенні етичних норм державного службовця. Це теж цікава історія.

Сталося так, що приятеля чи, скажімо так, компаньйона міс Фарбер, затримала на дорозі поліція. Йому виписали три штрафні квитанції – за те, що він не був прив’язаний ременем безпеки, мав прострочені шоферські права і неправильно оформлену реєстраційну картку машини. Міс Фарбер поспішила на місце пригоди і зробила спробу вигородити свого приятеля.

Поліцейський доповів по начальству, і хоча він був підлеглим міс Фарбер, справа дійшла до Джона Корзайна, губернатора Нью-Джерсі. Корзайн призначив спеціального незалежного прокурора для розслідування скандалу, і той дійшов висновку, що міс Фарбер не вчинила злочину, але вона порушила етичні засади, за якими посадовим особам забороняється використовувати службове становище з метою впливу на підлеглих. Міс Фарбер змушена була піти у відставку, причому з публікацією доповіді.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG