Доступність посилання

ТОП новини

Семен Гулак-Артемовський і його «Запорожець за Дунаєм»


Київ – Сьогодні минає 196 річниця від дня народження класика української музики – композитора, співака, драматурга, автора першої національної опери «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського.

Хто не слухав хоч раз у житті веселу, іронічну сповідь Карася, на якого чекає зустріч з розлютованою жінкою Одаркою? «Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемовського, написаний майже півтора століття тому, і досі залишається неперевершеним у жанрі лірико-комічної української опери. Її музика вражає щирою ліричною мелодикою, такою близькою до української пісні.

Хоча опера ця написана композитором-аматором. Річ у тім, що Семен Гулак-Артемовський був професійним співаком. У театрах Флоренції, Москви і Петербурга він озвучив понад 50 оперних персонажів. Європейському визнанню українського генія сприяв Михайло Глинка. Саме він відібрав його до Придворної співацької капели у Петербурзі, вчив співу і відправив до Італії навчатися оперному мистецтву.

Композиторський талант Гулака-Артемовського розкрився, насамперед, саме на театральній сцені. Його музичні «Картини степового життя», водевілі «Українське весілля», «Ніч під Івана Купала» користувалися популярністю. А на вірші свого друга Тараса Шевченка він створив чимало романсів.

І все ж в історію світової музики Гулак-Артемовський увійшов насамперед як автор першої української національної опери. І додамо, опери патріотичного звучання. До слова, лібрето «Запорожця за Дунаєм» належить відомому історику Миколі Костомарову. А заключний хор опери має назву «Молитва за Україну».

(Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG