Доступність посилання

ТОП новини

Financial Times: Україна на межі


Назва «Україна», за деякими версіями, означає «на краю», і саме таким є нинішній стан її економіки, пише британське видання The Financial Times.

Так, міністр фінансів Австрії минулого тижня застеріг, що економічна «катастрофа» в Україні може запустити «ефект доміно» далі на захід. А тим часом, пише видання, міністр фінансів України пішов у відставку через незгоду з бюджетною політикою, внаслідок якої МВФ відклав надання Києву другого траншу кредиту.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch понизило кредитний рейтинг країни. А за деякими прогнозами, українська економіка цього року може скоротитися на 10%, національна ж валюта вже втратила 40% щодо долара.

Різко впали ціни та попит на сталь, що давала раніше 40% надходжень від українського експорту. Водночас промисловість країни зіткнулася з високими цінами на російський газ. Дешеве міжнародне фінансування закінчилося. Ситуація ускладнюється і через те, що Президент та прем’єр України, лідери Помаранчевої революції 2004 року, проводять більше часу в сварках, ніж у спільній роботі над послідовною антикризовою політикою.

Головною причиною затримки з наданням грошей МВФ є 3-відсотковий дефіцит цьогорічного бюджету України, у той час, як Міжнародний валютний фонд вимагає збалансованого кошторису.

Проте, пише Financial Times, залишається можливість досягти компромісу з МВФ. І навіть якщо за допомогою Фонду Україна зможе уникнути дефолту, то банкрутство окремих компаній і банків, як і в Росії, – неминучі, зазначає видання.

Проте, Київ, на відміну від Москви, не має ресурсів для порятунку окремих корпорацій.

Така ситуація відкриває перед Росією можливість відновити свій вплив. Крім того, Росія – одна із декількох країн, до яких Україна звернулася за позикою в 5 мільярдів доларів, щоб покрити дефіцит бюджету.
XS
SM
MD
LG