Доступність посилання

ТОП новини

Перша річниця косовської незалежності


Прапори сусідньої Албанії в Косові популярніші за свої власні
Прапори сусідньої Албанії в Косові популярніші за свої власні
Анамарі Рамач

Белград – Сьогодні виповнюється перша річниця одностороннього проголошення незалежності Косова. Рік тому тодішній сербський автономний край, в якому більшість населення становлять албанці, в односторонньому порядку проголосив декларацію про незалежність від Сербії. Сербія назвала цей акт незаконним і досі вважає Косово своєю територією.


За рік косовської декларації про незалежність нову державу визнали 54 країни. Косово отримало державний прапор, герб, гімн та конституцію. Албанці наразі можуть констатувати, що Сербія більше не займається внутрішніми справами Косова та що вона є лише їхнім сусідом і не більше.

Але багато сподівань від минулорічного лютого залишилися не здійсненими. Повної суверенності, насамперед у північній частині Косова, яка заселена переважно сербами, косовська влада все ще не досягла.

Косовські урядовці рідко ступають на північ косовської території. Там у грудні минулого року розміщена місія Євросоюзу EULEX, що косовський уряд вважає окремим успіхом. Проте на практиці цій місії не завжди вдається справитися з непримиренністю.

Виходить, що єдиною силою, достатньо спроможною перемостити етнічний поділ на півночі Косова, є організована злочинність та контрабанда. Було б чудово, якби серби та албанці могли співпрацювати в повсякденному житті так, як це роблять, коли йдеться про контрабанду, кажуть оглядачі.

В інших частинах країни речі дещо кращі. Албанці та серби більше співпрацюють, їх турбують однакові проблеми – такі, як безробіття та злидні.

Белград та Приштина не проти продовження переговорів. Проте Приштина і далі наполягає на тому, щоб переговори з Белградом були зведені до спільних проблем регіону, таких, як євроатлантична інтеграція. А Белград, з іншого боку, наполягає на обговоренні питань, які стосуються лише статусу краю.

Урочистості вже розпочалися

На сьогоднішньому урочистому засіданні парламенту Косова будуть виступати президент Косова Фатмір Сейдіу, прем’єр Хашім Тачі та спікер парламенту Якуп Краснічі.

Напередодні Тачі закликав усіх громадян взяти участь у святкуванні першої річниці незалежності Косова.

«Закликаю усіх громадян Косова, незважаючи на національну приналежність, святкувати з гідністю та гордістю. Цей рік є роком історичного успіху Косова. Косово має безпечне майбутнє; тому ми повинні святкувати з гідністю і бути гордими. У нас буде державний протокол на найвищому рівні, але також у нас буде урочисте святкування для усіх наших громадян», – сказав він.

А паралельно у місті Звечан на півночі будуть засідати і Збори об’єднання муніципалітетів Косова – квазипарламент косовських сербів, які не визнають незалежності краю. До делегатів цих Зборів приєднаються депутати парламенту Сербії, звідки буде організоване перевезення для усіх охочих поїхати у Косово.

У Косові тим часом святкування річниці незалежності вже почалося. На вулицях Приштини ще вчора можна було бачити машини з прапорами і Косова, і сусідньої Албанії.

(Белград – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG