Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні відкрили виставку з планами концтабору «Освенцім»


Німеччина. Колишній ув'язнений концентабору «Освенцім» (Auschwitz) Владислав Бартошевський навпроти картини концентраційного табору, Берлін, 16 лютого 2009 р.
Німеччина. Колишній ув'язнений концентабору «Освенцім» (Auschwitz) Владислав Бартошевський навпроти картини концентраційного табору, Берлін, 16 лютого 2009 р.

Німеччина – Гітлерівські нацисти підходили систематично до масових убивств. Черговим свідченням цього стали оригінальні плани будівництва концентраційного табору «Освенцім». У Берліні зараз відбувається виставка, на якій демонструються ці жахливі документи.

Центральна площа концентраційного табору розрахована на 30 тисяч ув’язнених; величезні бараки, де кожен в’язень має для себе місця не більше, ніж у труні; газова камера; павільйон для тіл замордованих площею в 60 квадратних метрів…

На ескізах концтабору «Освенцім», накреслених нацистськими архітекторами, все ретельно розраховано, не забули вказати жодної деталі.

Педантичність, яка лякає

«На всіх ескізах можна побачити, що планувати розпочали ще задовго до початку фабричного винищення людей. Стає страшно від того, коли подумаєш, з якою педантичністю вони підходили до цієї справи», – сказав історик Ральф Ґеорґ Ройт, який працює редактором у газеті Bild. Ройт є одним із організаторів виставки, яка зараз відбувається в пасажі видавництва Акселя Шпрінґера.

29 ескізів будівельних планів «Освенціма» виринули минулої осені в Берліні. Справжність документів підтвердили експерти Федерального архіву Німеччини й меморіального комплексу «Освенцім». Федеральний архів не зміг, однак, викупити документи, оскільки за них вимагали велику суму. Придбати ескізи вирішила газета Bild, яка належить видавництву Акселя Шпрінґера. Це було зроблено також заради того, щоб запобігти зловживанню історичними документами, наприклад, з боку неонацистів, повідомили у видавництві.

Вічний символ зла

Тепер кожен може ознайомитися з «Планами «Освенціма» – документами систематично організованого геноциду». Експозицію під такою назвою відкрив колишній польський міністр культури Владислав Бартошевський, який свого часу сам пройшов через пекло цього концтабору.

«Освенцім залишатиметься символом неймовірного зла й неймовірної нелюдяності для всіх людей, які мислять і щось відчувають», – зазначає Бартошевський.

Після Берліна виставку покажуть також у Гамбурзі й інших німецьких містах. Пізніше видавництво має намір передати документи одній зі структур, яка досліджує історію.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG