Доступність посилання

ТОП новини

Огризко: Черномирдіна попередили, далі все залежить від нього


Володимир Огризко
Володимир Огризко
Реакція Міністерства закордонних справ України на заяву посла Росії Віктора Черномирдіна «адекватна і своєчасна», заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко.

«Немає порядку, коли посол в країні перебування дозволяє собі такі заяви. Якби посол України в Росії Грищенко дозволив собі таку заяву, він би був через 20 хвилин у Києві», – сказав міністр.

За його словами, «попередження (Черномирдіну) зроблене, а далі все залежатиме від пана посла». Таким чином відреагував би кожен громадянин України, якби прочитав заяви російського посла в інтерв'ю «Комсомольській правді» про те, що українське керівництво «без мізків», заявив Огризко.

Міністр наголосив, що Черномирдін під час свого перебування в Україні не повинен більше так висловлюватися.

Відповідаючи на запитання, чи обговорював він свою заяву з Кабінетом міністрів, Огризко зазначив, що «кожен міністр діє в рамках своїх повноважень і виконує свої функції».

Віктор Черномирдін
Тим часом, як заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, уряд просить МЗС мотивувати свою заяву про можливість оголошення посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна персоною нон ґрата.

«Міністерство закордонних справ не радилося з урядом з цього приводу», – сказав Турчинов.

Напередодні Черномирдіна запросили до МЗС України, де міністр Огризко висловив протест щодо «недружніх та вкрай недипломатичних оцінок, коментарів і висловлювань російського посла на адресу України та її керівництва».

Міністр зазначив, що «такі дії посла суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики та міжнародного права і несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва в країні перебування». Огризко попередив Черномирдіна, що його можуть оголосити персоною нон ґрата в Україні.

МЗС Росії звинуватило владу України в «черговому недружньому кроці»

Міністерство закордонних справ Росії називає «черговим недружнім кроком української влади» попередження послу Росії в Україні Віктору Черномирдіну про можливість оголошення його персоною нон ґрата в Україні.

«Із почуттям глибокого жалю в Москві ознайомилися з інформацією про черговий недружній крок української влади – пред'явлення МЗС України послу Росії в Києві Черномирдіну і низки інших російських представників якихось претензій з погрозами про оголошення їх персонами нон ґрата», – йдеться в коментарі Департаменту інформації і преси МЗС Росії, розміщеному на офіційному сайті відомства.

Міністерство заявляє, що для російської сторони збереження і вдосконалення партнерських, добросусідських, взаємовигідних відносин з Україною є одним з пріоритетів.

«Викликає здивування та завзятість, з якою керівництво МЗС України, всупереч думці громадськості своєї країни, прагне нашкодити російсько-українській співпраці, перешкодити створенню конструктивної атмосфери в двосторонньому діалозі, уникнути об'єктивної розмови про причини проблем у наших відносинах», – наголошує МЗС Росії.

А посольство Росії в Україні назвало необґрунтованим і таким, що шкодить українсько-російським відносинам, попередження, яке зробив міністр закордонних справ України Володимир Огризко послові Росії Вікторові Черномирдіну про можливість оголошення його персоною нон ґрата.

«Посольство Росії в Україні й надалі буде робити все можливе, щоб відносини між нашими країнами й народами залишалися дружніми й взаємовигідними. А необґрунтовані демарші, подібні вчорашньому, ідуть їм тільки на шкоду», – повідомляє прес-служба диппредставництва.

У посольстві зазначають, що недружній стосовно Росії тон заяв МЗС став «звичайною практикою».

Водночас, повідомляє представництво, під час бесіди з керівником МЗС України Володимиром Огризком Віктор Черномирдін вказав на необхідність тісної взаємодії України й Росії для подолання економічної кризи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG