Доступність посилання

ТОП новини

Американська фірма не має юридичних прав на костел у Дніпропетровську – суд


Сьогодні Вищий господарський суд України визнав незаконними рішення судів нижчих інстанцій, якими право власності на будівлю костелу в Дніпропетровську визнавалося за зареєстрованою у США корпорацією Dugsbery, Inc.

За судовою ухвалою, рішення про визнання права власності на будівлю за Dugsbery, Inc. скасовані, а справу повернуто на розгляд до суду першої інстанції.

У дніпропетровській парафії римо-католиків рішення суду вважають своєрідною перемогою. Як повідомив юрист сторони вірян Василь Шурпінов, «суд у Києві зміг зупинити правовий хаос, який парафія зустрічала під час попередніх розглядів справи у Дніпропетровську».

Судова тяганина навколо права власності на будівлю костелу в Дніпропетровську триває вже понад десять років. Зіпсований реставраціями у дусі радянської доби, костел приватизували 1998-го року. Фактичним власником споруди стала приватна фірма, зареєстрована у США. Її пов’язують з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

В обласній прокуратурі неодноразово лунали заяви про те, що приватизація суперечила законодавству.

Цього року приватна фірма подала позов до обласного господарського суду і вимагає від католиків виплатити їй 1,2 мільйона гривень. Як пояснили представники корпорації, саме в таку суму вони оцінили збитки, нібито завдані діями парафіян: католики проводили акції протесту біля костелу і буцімто заважали власникам проводити реконструкцію будівлі.

Католицький костел у Дніпропетровську був побудований в 1887-90 роках на кошти вірян.

Компанія Dugsbery Incorporated зареєстрована у США як торгівець нерухомістю в престижній місцевості Новато під Сан-Франциско в Каліфорнії.

Саме через цю фірму свого часу купував собі віллу, яка раніше належала американському акторові Едді Мерфі, з більш як 20 кімнатами, бальною залою, п’ятьма басейнами й двома вертолітними майданчиками в цій самій місцевості за 6 мільйонів 750 тисяч доларів колишній Прем’єр-міністр України Павло Лазаренко.

Як повідомляла в часи «справи Лазаренка» у США американська преса з посиланням на спеціального агента ФБР Браяна Ерла, який розслідував цю справу, це була підставна фірма з одним-єдиним банківським рахунком. Її офіційним власником був тодішній спільник колишнього прем’єра Петро Кириченко, теж виходець із Дніпропетровська, який потім став головним свідком звинувачення проти Лазаренка.
XS
SM
MD
LG