Доступність посилання

ТОП новини

Харківські профспілки проти підвищення вартості проїзду в метро


Харків – Харківські профспілки вимагають скасувати підвищення вартості проїзду в метро. Об'єднання профспілок області стверджує, що не давало згоди на підняття тарифу. А відтак правових підстав для підписання розпорядження голови облдержадміністрації не було. Нарікають харків’яни і на подорожчання хліба.

Об'єднання профспілок області вже звернулось до Міністерства юстиції України із вимогою скасувати реєстрацію розпорядження, яким голова облдержадміністрації Арсен Аваков дозволив підземці підняти вартість проїзду із 75 копійок до 1 гривні 50.

Голова об'єднання Сергій Тесленко стверджує: губернатор порушив регіональну угоду про співпрацю профспілок із обладміністрацією та роботодавцями. В ній прописано, що тариф на проїзд у підземці має узгоджуватись із профспілками.

«На момент підписання розпорядження, узгодження відбулося лише однією стороною – роботодавцями. Об'єднання профспілок області підвищення не узгодило. Ми вказали на сумнівні місця, які треба було прописувати, прораховувати, аби не підганяти цифри під гривню п’ятдесят», – сказав Радіо Свобода Сергій Тесленко.

Оптимальна ціна жетону сьогодні 1 гривня 25 копійок, каже Сергій Тесленко. За підрахунками профспілок, метрополітен мав би економити на електроенергії, власних витратах, і більше заробляти за рахунок реклами і оренди приміщень. Але пропозиції не перекладати власні проблеми на плечі пасажирів, в підземці не почули і до дня всіх закоханих радо підготували нові жетони за новою ціною.

Подорожчав і хліб

Не менш спустошливим для гаманців харків'ян стало ще одне подорожчання. Хлібокомбінати збільшили ціну на основний продукт мінімум на 15-20 копійок. Мовляв, і газ подорожчав, і Держрезерв ціну на зерно підняв. Й тому, кажуть чиновники, голові облдержадміністрації довелося йти на зустріч не лише метрополітену, якому не має за що ремонтувати вагони, а й пекарям, аби виробництво для них не стало збитковим, а хліб не перетворився на дефіцит.

А сам голова облдержадміністрації Арсен Аваков зазначає: «Хлібопекарі отримали подвійний удар. З одного боку подорожчала основна сировина – зерно, мука, з іншого подорожчали енергоносії. І ми постали перед вибором: або виробництво хліба було б згорнуте, адже воно стало б радикально збитковим, або ми дозволяємо піднімати ціну, зберігаючи при цьому ціну на соціальні сорти і контролюючи надбавки згідно з тими повноваженнями, які в нас є».

Якщо два тижні тому хлібина чорного коштувала 3,75, то вже сьогодні за нього треба викласти 3,90. Слобожанський батон із 2 гривень 75 подорожчав до 2 гривень 90 копійок. Суцільне подорожчання сильно вдарило перш за все по пенсіонерах.

Так пенсіонерка на ім’я Марія економить кожну копійку – адже половину пенсії ще треба віддати за необхідні і такі дорогі сьогодні для жінки ліки. «Дуже дорого все. Ви розумієте, я вже хвора людина, у мене і ноги, і все... Крім цього я ще маю 360 гривень витратити на ліки на місяць…», – каже вона.

Єдина і нетривала радість у водіїв. За одну ніч ціни на АЗС Харкова несподівано впали одразу на гривню. Найпопулярніший 95-й подешевшав до 4,60. Втім уже ввечері наступного дня паливо знов коштувало звичні 5,70.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG