Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко закликає переглянути макропоказники на 2009 рік


Президент Віктор Ющенко стурбований падінням ВВП і спадом промисловості в січні. Виступаючи на зборах Асоціації міст України й громад, глава держави заявив, що сьогодні важко говорити про конкретні цифри, «оскільки уряд засекретив показники ВВП».

Водночас, зазначив він, за прогнозами експертів, падіння ВВП у січні становило «не 10% і не 15%, а більше». «Але оскільки інформація засекречена урядом, я не буду її називати, хай це буде на совісті тих, хто це зробив», – сказав Президент і закликав уряд переглянути макроекономічні показники на 2009 рік.

За словами Ющенка, сьогодні Україна входить у період стагфляції, і в ситуації, коли темпи інфляції і падіння виробництва ростуть великими темпами, на його думку, поточна ситуація «може стати преамбулою до соціальної катастрофи».

Водночас він заявив про необхідність консолідації всіх гілок влади навколо єдиного антикризового плану.

«Я закликаю уряд, Юлію Володимирівну Тимошенко, коаліцію, депутатську більшість серйозно віднестись до теми, яка присвячується боротьбі з кризою. На моє глибоке переконання, вона повинна починатися з того, що в Україні має бути переглянута макроекономіка 2009 року», – сказав Президент.

Минулого тижня Кабмін скасував щомісячне визначення Держкомстатом ВВП із публікацією його показників.

У Секретаріаті Президента заявили, що в такий спосіб уряд намагається приховати від громадян реальну ситуацію в соціально-економічній сфері й уникнути термінового внесення змін до державного бюджету на 2009 рік. Міністр економіки Богдан Данилишин пояснює відмову Кабінет Міністрів від щомісячного розрахунку ВВП необ'єктивністю цього показника.

XS
SM
MD
LG