Доступність посилання

ТОП новини

«Пенсійна нестача». Чи справді в Пенсійному Фонді може забракнути грошей?


Пенсії в Україні під загрозою зриву, попередили у четвер у Генпрокуратурі. За її даними, підприємства заборгували Пенсійному фонду понад 2 мільярди гривень. Чи справді може забракнути грошей для пенсіонерів?

«Пенсіонерам боятися нічого»

В умовах кризи деякі підприємства економлять гроші на зарплату за рахунок недоплат до Пенсійного фонду, зазначив Олександр Онищенко, начальник управління нагляду за додержанням законності в сфері економіки Генпрокуратури України. « 32% від зарплати має автоматично відраховуватися до Пенсійного фонду. Але підприємства, щоб не було соціальної напруги, сплачують зарплату, не виплачуючи необхідні відрахування до Пенсійного Фонду».

Київські пенсіонери не відчувають особливих проблем із отриманням виплат. Директор департаменту Пенсійного фонду України Тетяна Усачова каже: кожна копійка для фонду на вагу золота, і тому будь-які борги, звичайно, викликають складнощі. Але при цьому Тетяна Усачова запевняє: пенсіонерам боятися нічого, перебоїв із виплатами не було і не буде. «Виплати будуть вчасними і в повному обсязі. Ми чітко встановили кожному пенсіонеру дату виплати. За законом - до 25 числа, але в січні ми закрили вже 23 виплати, виплатили все на 2 дні раніше. Зараз ідемо по плану».

«Злісні неплатники» на Дніпропетровщині

За інформацією Генпрокуратури, на Дніпропетровщині не відраховували гроші у Пенсійний фонд півтора десятка підприємств. Але затримок із пенсіями на Дніпропетровщині поки нема. В органах пенсійного забезпечення заспокоюють: пенсіонери можуть спати спокійно, принаймні в першому кварталі року. Гроші виплачуватимуть, як і раніше, без затримок — з 4-го до 21-го числа кожного місяця. Кожному пенсіонерові вже надіслали листа з приблизною датою отримання пенсій. Втім, пенсіонерів застерігають: якщо затримки і будуть, то тільки через нестабільність роботи банків в умовах кризи. Тому радять дідусям і бабусям обирати надійніші банки, які працюють з державною підтримкою.

Загальний борг до Пенсійного фонду в Дніпропетровській області зараз складає 108 мільйонів. Майже половину з цієї суми винні підприємства комунальної власності. Мільйони не доплатили і великі промислові підприємства, які перебувають у приватній власності. Однак, у Пенсійному фонді запевняють: приводу панікувати немає.

Відтак у Дніпропетровській міській раді зараз знову поновили практику 90-их — гроші до пенсійного фонду та інші обов’язкові платежі з підприємств-боржників «вибивають», викликаючи директорів на килим у виконком. Для цього навіть створили спеціальну комісію, яка має провадити роз’яснювальну роботу з найбільш злісними неплатниками і вмовляти їх заплатити. Валентина Никитенко, заступник голови Пенсійного фонду в області, говорить: «Відрахування до Пенсійного фонду зменшуються, але ми сподіваємось, що у 2009 році виконаємо все заплановане у повному обсязі...».

Хитка надія на стабільність

Загострення економічної кризи, нереальний для виконання держбюджет, різке падіння ВВП...У таких умовах проблеми з виплатами пенсій все ж дійсно можуть виникнути, зазначає колишній прем’єр, нині депутат фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. Щоб уникнути такої загрози, він пропонує в стислі терміни переглянути, збалансувати Держбюджет 2009 року, сформувати його на більш реальних макроекономічних прогнозах. «Уряд сьогодні змушений концентрувати наявні фінансові ресурси лише в напрямку споживання, це ще більше поглиблює кризу, бо нічого не робиться з точки зору оптимізації внутрішнього ринку», - говорить екс-прем’єр.

Експерт, колишній член уряду Володимир Лановий теж закликає доопрацювати бюджет, але зауважує, що доопрацювання варто робити з точки зору видатків, щоб найголовніші для відновлення економіки видатки збільшилися, а неосновні скоротилися.

Динаміка зменшення доходів Пенсійного фонду є, визнає депутат від БЮТ Сергій Терьохін, але катастрофи немає. Водночас він вважає, що і ті гроші, які має Пенсійний фонд, можна було б розподіляти справедливіше. «Для того, щоб збалансувати доходи і видатки Пенсійного фонду, у Верховній Раді запропоновано прийняти зміни до пенсійного закону. Десь 8% так званих прошених пенсіонерів, які мають нечувані пільги, отримують біля 30% усіх виплат Пенсійного фонду. Наведу приклад: учора один із генералів при звільненні отримав 500 тисяч гривень відступних. Джерелом виплат є Пенсійний фонд».

А Прем’єр Юлія Тимошенко оптимістично налаштована стосовно виплат пенсіонерам. Вона повідомила сьогодні, що надходження до Пенсійного фонду в січні перевиконали на 21%, а в лютому він поповниться на 17 понадпланових відсотків. «Це означає, що Пенсійний фонд все-таки наповнюється і наповнюється нормально. І пенсії виплачуватимуться своєчасно», - стверджує глава уряду. Але оптимізм Прем’єра поділяють не всі економісти.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG