Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс молодих піаністів пам’яті Горовиця скасували чи перенесли?


Київ – Цього року Київ залишиться без кількасот мільйонів гривень прибутку від культурного туризму, а Україна може втратити імідж одного з мистецьких центрів на сході Європи. Пов’язано це зі скасуванням Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті знаменитого українського митця Володимира Горовиця. Про це нині повідомили дирекція конкурсу та Міністерство культури України. Що спричинило скасування, чи, може, перенесення відомого далеко за межами України творчого змагання молодих піаністів?

Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця щовесни збирає у Києві сотні талановитих дітей та юнаків із різних куточків світу, знаних піаністів, композиторів, музичних критиків. Цього року конкурс мали проводити увосьме. Була запланована участь сотень виконавців із понад 20 держав. Оргкомітет конкурсу, за словами його прес-секретаря Лідії Новохатько, вийшла «на фінішну пряму», аж раптом Головне управління культури Києва і міністерство культури заявили про брак фінансування через кризу.

Ситуацію в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував генеральний директор конкурсу Юрій Зібельман: «Міністерство і Київська влада направили нам листа – я перед тим попросив їх підтвердити, що ми у плані – і вони направили нам листа, що вони відмовляються, і просять перенести конкурс на 2010 рік. Усі пояснюють це так: у нас криза!»

Тоді як голова відділу музичного мистецтва Міністерства культури Олесь Журавчак заявив, що якраз організатори конкурсу повідомили про неможливість його проведення за умов кризи.

«Це було на підставі їхнього офіційного листа-звернення; у зв’язку з тим, що вони дали це відкликання, і відповідно Фонд «Україна 3000», який їх підтримав, і ми. Якби ми домовились, що цей конкурс ми будемо планувати бюджетно на 2010 рік», – сказав Олесь Журавчак.

Отже, міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Горовиця за оптимістичними прогнозами відбудеться весною 2010 року. Про прогнози песимістичні вголос не згадують ні організатори конкурсу, ні влада, ні потенційні спонсори.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG