Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття замерзає: лімітів на газ не має, а область знову сковують морози


Ужгород – У Закарпатті загроза відключення міст від опалення через відсутність лімітів на газ. Уже страждають окремі навчальні заклади, дитячі садочки, лікарні – їх обігріти електричними камінами, як приватні квартири, нереально. Населення поки що мовчки терпить, а обласна влада нарікає на центральну й каже, що підкорятися вимогам ДК «Газ України» не має законного права. Закарпаття найгірше розраховується за блакитне паливо, стверджують газовики.

Згідно з офіційними даними, Закарпатська область має один із найнижчих показників розрахунку підприємств теплокомуненергетики за спожитий природний газ, і таку інформацію подає ДК «Газ-України». Щоправда, навіть в управлінні інформації Закарпатської ОДА конкретних цифр поки що не мають, кажуть, їх газовики не надали, лише стверджують, що в найзахіднішому регіоні України проблеми найбільші. У той же час в управлінні стверджують, що рівень розрахунків населення, котре має індивідуальне опалення, перевищує 100 відсотків.

Але є проблеми з розрахунками в містах – там, де помешкання опалюються централізовано. Низький рівень сплати за теплопостачання спричинює те, що Ужгород і Мукачево не може отримати лімітів на газ, а відповідно існує загроза відключення котелень. Лише за цей опалювальний сезон «Уж-тепло» боргує майже 8 мільйонів, «Мукачів-тепло» – 2,7 мільйона гривень. Влада каже, люди вперто не бажають усвідомити, що газ, а відповідно і тепло та інші блага цивілізації мають свою ціну, і за них треба платити так само, як за хліб.

В Ужгороді 70 % помешкань опалюються автономно, їм відключення котелень не страшне

Ужгороду загалом найлегше в тому контексті, що принаймні населення справді на 70 відсотків має індивідуальні системи теплопостачання і не мерзне. Але палиця, як то кажуть, на два кінці. Такі автономки не встановили якраз малозабезпечені, пенсіонери, одинокі, в яких не було на це коштів, відповідно, цим людям зараз справді погано. Вони ж, до речі, й найгірше сплачують за спожите тепло – частка проплат від населення на сьогодні надзвичайно низька і становить тільки трохи більше 11 відсотків. Через це в Ужгороді ВАТ «Закарпатгаз» відключив днями кілька котелень.

Зокрема, за словами речника Ужгородської міської ради Олега Подебрія, днями всупереч закону про теплозабезпечення в місті були відключені чотири котельні, зокрема й ті, що подають тепло кільком дитсадкам та дитячому реабілітаційному центру для дітей-інвалідів «Дорога життя».

Влада Закарпаття звинувачує в проблемі й газовиків

Щодо Ужгорода, то міська влада надіслала листи до прокуратури й СБУ в Закарпатській області з проханням не допустити протиправних дій газовиків, оскільки вони спрямовані на те, щоб у морозні дні без тепла залишилися соціально незахищені ужгородці, діти в школах та садочках.

Обласна ж влада стверджує, що в ситуації з теплопостачанням винні не лише споживачі, а й самі газовики. Зокрема, голова Закарпатської ОА Олег Гаваші розповсюдив заяву, в якій стверджує, що за листопад-лютий ДК «Газ України» не провів розрахунки за надані населенню пільги і субсидії, борг становить 21,3 млн. гривень, тому фактично ця заборгованість ніби й надалі «висить» на споживачах. І це при тому, що область подала вчасно всі необхідні для розрахунків матеріали.

З іншого боку, стверджує керівник Закарпаття, показник проплати за спожите тепло міг би покращитися, якби підприємства теплокомуненерго змогли проплатити різницю в тарифах на теплову енергію, бо, як відомо, нинішні тарифи не відповідають собівартості послуги. Однак з початку цього року область не отримала з державного бюджету жодної гривні на покриття цієї різниці. Досі уряд не ухвалив постанови про порядок використання цих коштів. Тому заборгованість зростатиме і надалі. «І, як завжди, заручниками безпорадності високих урядовців, які, до речі, сидять в теплих кабінетах, є прості люди у всіх регіонах України», – прокоментував Олег Гаваші.

Загалом влада звертається до споживачів з проханням вчасно розраховуватися за тепло і газ, але визнає, що без допомоги держави з ситуацією не справитися. І це при тому, що погода в Закарпатті «підпливає масла у вогонь» – протягом минулої доби в Закарпатті метуть хуртовини, у горах місцями фіксують до 12° морозу.

(Ужгород–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG