Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея хоче шантажувати світ своїми ракетними приготуваннями


Прага – Заява Північної Кореї щодо готовності вивести на орбіту космічний супутник за допомогою потужної ракети-носія розцінюється експертами як намагання отримати більші економічні «подачки» з боку США і поступки з боку Південної Кореї. У світі розуміють усю небезпечність такого ракетного шантажу з боку Пхеньяна. Бо, вважає світова спільнота, за прикриттям нібито «мирної космонавтики» стоїть випробування потужної ракети-носія для ядерної зброї.

Сьогодні північнокорейське телебачення під супровід фанфар оголосило: «Якщо цей запуск супутника буде успішним, національна космічна наука і техніка здійснять гігантський крок уперед у зростанні нашої національної економічної потужності».

Ніхто у світі не вірить у північнокорейську пропаганду мирної космонавтики, бо експерти дають ясно зрозуміти, що за запуском супутника приховане випробування нової північнокорейської стратегічної ракети «Тепходон-2» з радіусом дії, можливо, в понад 7 тисяч кілометрів. Це дало б можливість досягти американської Аляски або ж Каліфорнійського узбережжя США.

Представник Державного департаменту США Роберт Вуд прокоментував ці дані просто: «Ми маємо максимально чітку позицію щодо цих ракет: це буде безумовним порушенням резолюції 1718 Ради Безпеки ООН, котра забороняє Північній Кореї розробку своїх балістичних ракет». Заборона була накладена на Пхеньян після заяви Північної Кореї в 2006 році про випробування своєї ядерної зброї.

Нинішні приготування засудили щойно і представники урядів Південної Кореї та Китаю. У Сеулі ядерні приготування північного сусіда розглядають як безпосередню загрозу Півдневі.

Військовий аналітик із Південної Кореї Хам Хйон Пхіль вважає, що цими приготуваннями Північна Корея сподівається виторгувати від США за столом переговорів більші економічні винагороди за можливу відмову від своєї ракетної програми. На думку експерта, йдеться також про намагання Пхеньяна зробити поступливішим свого південного сусіда – Сеул.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG