Доступність посилання

ТОП новини

Павло Глоба: Україна розпадеться на три частини? (європейська преса)


Прага – Газети в Європі продовжують приділяти чимало уваги економічним та політичним проблемам України. Низка оглядачів прогнозує певну переорієнтацію української зовнішньої політики і не виключає, що вступ України до НАТО буде відкладений «у довгу шухляду», а на зміну прийде стратегія зближення Києва з ЄС. Деякі газети переймаються політичною долею нинішнього Президента України Віктора Ющенка: когось цікавить, чи буде він іще раз балотуватися на президентську посаду, а інших цікавить його астрологічний шлях.

Експерт із питань міжнародної безпеки з московського Центру Карнегі Дмитро Тренін дав інтерв’ю німецькій «Берлінер Цайтунґ», у якому заявив не лише про те, що «Росія не має стратегії зовнішньої політики», а й про можливі зміни пріоритетів в українській зовнішній політиці. Тренін вважає, що «на сьогодні Україна буде намагатися йти до максимального зближення з ЄС і відкладе питання вступу до НАТО до кращих часів». Тренін пояснює це тим, що і в Європі, і в самій Україні супротивників вступу Києва до НАТО на сьогодні більше, ніж прихильників; інша справа – перспектива членства в ЄС.

Разом із іронічними зауваженнями щодо різнобою в українській зовнішній політиці на кшталт міжнародних циркулярів Президента Віктора Ющенка з поясненнями нібито неправильних дій Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко російське інтернет-видання «Ґазета. ру» має великі сумніви з приводу того, чи балотуватиметься Віктор Ющенко на повторний термін. Це видання не лише співчуває урядові Юлії Тимошенко, який нібито працює під тиском Президента, як «зацькований вовк», а й прогнозує, що головним суперником Юлії Тимошенко на майбутніх виборах із, так би мовити, ліберального крила буде нібито ставленик Ющенка Арсеній Яценюк. «Ґазета.ру» вже рахує сотні мільйонів доларів, які нібито надають спонсори на майбутню президентську кампанію Яценюка.

А інша російська газета, «Московський комсомолець», вилила чималу порцію кпинів на Віктора Ющенка, присвячуючи це 55-річчю з дня його народження. Газета доходить висновку: Ющенкові немає коли керувати державою, бо, мовляв, у нього дуже вже багато різних захоплень і хоббі. «Московський комсомолець» особливо тішиться тим, що рейтинг Ющенка упав у кілька разів і що сьогодні його дії не схвалюють, за даними промосковського Фонду «Общественноє мнєніє – Україна», вже понад 90 відсотків. І на завершення ця газета не без зловтіхи прогнозує, що «судячи з усього, проводи помаранчевого Президента будуть такими, що запам’ятаються не менше, ніж його прихід до влади».

Іще одне російське інтернет-видання «Дні.ру», відоме своїм переважно негативним ставленням до України, видрукувало великий астрологічний прогноз відомого російського астролога Павла Глоби стосовно долі України та її Президента Віктора Ющенка. Мусимо пригадати, що декілька попередніх астрологічних прогнозів Глоби щодо України не справджувалися. Раніше Глоба прогнозував, зокрема, що до влади в Україні може прийти «дама в білому». Сьогодні ж Павло Глоба не виключає, що Віктор Ющенко може ще «зо два роки протриматися при владі», а Україні він пророкує розпад на три частини. Хоча остання ідея не нова, її, за різними відомими і менш відомими інформаціями, нібито поділяли і поділяють чимало російських політиків на кшталт Михайла Горбачова, Володимира Жириновського та інших.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG