Доступність посилання

ТОП новини

Під Грачем хитається ще один партійний стілець


Лідер кримських комуністів Леонід Грач
Лідер кримських комуністів Леонід Грач

Сімферополь – У Кримській партійній організації КПУ немає єдиного погляду на конфлікт між першим секретарем Центрального Комітету Компартії України Петром Симоненком та лідером кримських комуністів Леонідом Грачем. Про це Радіо Свобода повідомило джерело в Кримському республіканському комітеті КПУ. Водночас із різкою критикою позицій Леоніда Грача виступили феодосійські комуністи.

21 лютого київські мас-медіа повідомили, що пленум Центрального Комітету Комуністичної партії України вивів зі складу президії ЦК народного депутата України, лідера кримських комуністів Леоніда Грача. За цим же повідомленням, зі 147 членів ЦК, присутніх на пленумі, лише 15 проголосували проти цього рішення.

Преса переповідала з посиланням на учасників пленуму: там зазначалося, що Леонід Грач своїми заявами намагався спровокувати розкол Компартії. Також йому ставилося у провину те, що після рішень партії він поза межами партійної преси вів дискусію щодо цих рішень.

Реакція на таке рішення самого Леоніда Грача була очікуваною: він промовчав, але з різкою критикою лідерів Компартії виступили члени ЦК КПУ від Криму. В їхній заяві, розміщеній на персональному сайті Леоніда Грача, мовиться, що Комуністична партія України опинилася «перед загрозою політичної катастрофи», яка може призвести до «знищення партії як впливової громадської сили». Автори документу заявили, що керівництво КПУ «зберегло всі найгірші риси партійної бюрократії: комчванство, боязнь критики, відмову від принципів партійної демократії, зневажливе ставлення до положень марксистсько-ленінської теорії».

Сам Леонід Грач публічно відреагував лише на заяву російського олігарха Костянтина Григоришина, який стверджував, що головний кримський комуніст свого часу просив у нього грошей на рух «Нащадки Богдана Хмельницького». Грач заявив, що «й далі неухильно домагатиметься того, щоб Компартія України зберігала вірність марксистсько-ленінським принципам, виступала за проведення соціалістичних перетворень, відстоювала інтереси українського суспільства».

Особлива думка Ситкова про особливу думку Грача

Тим часом із кримської парторганізації надходить усе більше інформації про те, що кримські комуністи не одностайні у своїй підтримці Леонідові Грачу. Один із членів Сімферопольського міськкому КПУ на умовах анонімності повідомив, що після ініційованого Леонідом Грачем вигнання впливових та авторитетних членів партії Лентуна Безазієва, Володимира Казаріна, Анатолія Лазарева частина партійців перейшла в мовчазну опозицію до свого лідера.

Водночас відкритий виклик першому секретареві Кримського рескому КПУ кинув лише лідер феодосійських комуністів Анатолій Ситков, який не пробачив Леоніду Грачеві відмови підтримати матеріально його виборчу кампанію на посаду мера Феодосії. Головний кримський комуніст навіть не приїхав підтримати свого соратника морально. У результаті Ситков отримав лише 17% голосів і посів друге місце.

Зате тепер Анатолій Ситков публічно висловився на користь Петра Симоненка. Він заявив у місцевій пресі, що «феодосійські комуністи не мають наміру підтримувати «розкольників» у Компартії».

На пленумі міськкому його учасники висловили підтримку ЦК Компартії і звернулися до Кримського рескому з закликом «не давати приводів для розмов про розкол і відокремлення від партії». Анатолій Ситков назвав окремі положення заяви членів Центрального комітету КПУ від Криму «елементами грубості і нестриманості».

У Кримському рескомі КПУ не коментують заяву феодосійських комуністів, але помічник народного депутата Леоніда Грача сказала, що керівник республіканської парторганізації з партії йти не збирається і створювати інші, альтернативні, політичні проекти не буде.

Місцеві ж оглядачі кажуть: поки що не буде…

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG