Доступність посилання

ТОП новини

Президентські поради Президентові Ющенку з присмаком «нафталіну»


Київ – Поради президентів Президентові. Щоправда, зовсім різні. Леонід Кравчук закликав Віктора Ющенка піти у відставку, а Леонід Кучма – досидіти термін і під час президентських виборів виконати «хоча б мізерну» роль гаранта. До якої ж із цих порад дослухається Президент Ющенко і чи дослухається взагалі?

Що робити Віктору Ющенкові під час нинішньої політичної та економічної кризи? Свої рецепти виходу з глухого кута йому дали одразу двоє колишніх президентів.

Леонід Кравчук вважає, що за нинішніх умов Віктор Ющенко мав би піти з посади. Про це він заявив двічі – спочатку в ефірі одного з телеканалів, а потім повторив на прес-конференції.

«Якщо влада не може навести лад у країні, якщо Президент не може використати свої повноваження, не може стати поряд з урядом та Верховною Радою, навести лад, об’єднати всі сили, то він має вийти і сказати народові: я зробив, що міг, але зараз я бачу, що ситуація не керована, я не здатен взяти ситуацію під контроль, я подаю у відставку», – заявив він.

Сам Леонід Кравчук теж свого часу подав у відставку і оголосив дочасні президентські та парламентські вибори.

На думку Кравчука, сьогодні Ющенко найбільше уваги приділяє не проблемам України, а тому, як утриматися при владі. Тож за нинішніх умов відставка Президента Ющенка може відвернути багато проблем, заспокоїти суспільство та відродити в ньому надію на вихід із кризи, переконаний Кравчук.

А Кучма проти

Однак таку ідею не підтримує інший колишній Президент Леонід Кучма. Він вважає, що одночасне проведення президентських і парламентських виборів не вирішить нинішніх проблем.

При цьому Кучма наголошує: Кравчук заявляє, наче він добровільно полишив президентське крісло, але при цьому не каже, що на той момент у країні був масовий страйк, зупинилося практично все виробництво.

Тож тоді і справді це був єдиний вихід, вважає Кучма. Однак сьогодні такої необхідності немає, і Президент повинен допрацювати свій термін і під час президентської кампанії виконати «хоча б мізерну» роль гаранта, каже Кучма.

Ющенко не слухатиме «нафталінових» політиків


Тим часом Віктор Ющенко вже відреагував на поради, а точніше, пораду першого Президента сучасної України Леоніда Кравчука. Він назвав некоректним використання у виборчій кампанії політиків попереднього покоління.

«З минулого витягнуть багато «героїв», які будуть покликані працювати на виборчу кампанію. Я абсолютно переконаний, що з нафталіну не треба діставати політиків, які прожили свій історичний час», – заявив Президент Ющенко в інтерв’ю агентству Associated Press.

Ющенко відреагував «неадекватно»?

Але і Леонід Кравчук, і Леонід Кучма висловили свої міркування, проте не дали реальних рецептів виходу з нинішньої кризи, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв.

Що ж стосується реакції Президента Ющенка, то, на думку Єрмолаєва, вона неадекватна.

«Ми починаємо потихеньку звикати до того, що в українській політиці панує хамство. Але якщо такі різкі, образливі заяви Президент України робить на адресу екс-Президента в іноземних ЗМІ, це ще один мінус до й без того низького рейтингу України. Після такого обміну ударами навряд чи хто спроможеться приїхати сюди і з політичною, і з економічною пропозицією», – каже політолог.

Допоки ж політики сперечаються, економічна ситуація в Україні продовжує погіршуватися. Рейтингове агентство Standard&Poor’s далі знизило рейтинги України, даючи знати, що вона ще наблизилася до дефолту. Тим часом курс гривні продовжує далі знижуватися.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG